Kimberley Bos

NED_BOS_KIMBERLEY_19931007
Naam: Kimberley Bos
geboren: 07-10-1993 in Ede
woonplaats: Heerenveen
sport en discipline: bobslee (tweemansbob meisjes)
School/opleiding: Fysiotherapie aan de Hanze Hogeschool
Belangrijke resultaten: 3e NK senioren
Website: http://kimberleybos.blogspot.com/
Filmpjes op YouTube:
Trainingsfilmpje van Kimberley Bos en clubgenoten
in actie op: 22 januari

Kimberley Bos moest twee jaar geleden voor een turngenootje invallen bij een eenmalige bobsleetraining. Vier weken later kreeg ze ineens een mailtje met een uitnodiging voor een trainingsweek. “Bij mij in Ede woonde een bobsleeër. Hij regelde een tijdelijke startbaan en iedereen die wilde, mocht daar vanaf. Dat deden ook twee meisjes van mijn turnclub. Ze werden die middag tweede en mochten een keer starten op de echte startbaan in Harderwijk. Omdat het ene meisje niet mee kon doen, vroeg het andere meisje of ik mee wilde. Dat deed ik en vier weken later kreeg ik een mailtje met een uitnodig voor een trainingsweek.”

Tijdens die trainingsweek bleek ze, samen met Marije van Huigenbosch, de enige te zijn die de goede leeftijd had voor de Jeugd Olympische Winterspelen. “En zo is het gekomen dat ik nu in Heerenveen woon en aan bobsleeën doe. In die twee jaar dat ik het nu doe, ben ik al zo erg veel verbeterd. Het turnen was wel een goede achtergrond, maar aan mijn looptechniek moest ik nog wel veel veranderen. Dat gaat nu ook een stuk beter dan toen.”

Dat zij en de andere bobsleeërs nu al zo goed zijn, is voor Kimberley een verrassing. “Het is zo onwerkelijk. Het is heel leuk, maar ook heel vaak van ‘Oh wauw’. Ik heb nog nooit op zo’n hoog niveau gesport en straks vertegenwoordig ik ineens mijn land op de Jeugd Olympische Winterspelen en op het WJK. Dat is voor mij allemaal nieuw.”

Samen met Mandy zit Kimberley straks in een slee. “Ik ben nog niet zenuwachtig. We hebben de afgelopen tijd goed gesleed dus daar maak ik me niet druk over. Volgens mij is mijn remster sowieso niet zo snel zenuwachtig, omdat zij al redelijk wat ervaring heeft met grote toernooien van het skeeleren en het schaatsen. Dus dat is erg fijn.”

Waarom zij en Mandy zo’n goed team zijn, kan Kimberley niet echt vertellen. “Ik denk dat we vooral met zijn vieren erg goed zijn. We hebben het leuk en gezellig met elkaar, maar zijn wel ontzettend serieus. Daarnaast hebben we ook een voorsprong op de rest, omdat we ontzettend goed worden begeleid.”

Die begeleiding, en dan vooral de coach, legt de teams ook al wat druk op. “Hij zegt al een hele tijd dat we één en twee worden. Tijdens de kwalificatie werden we dat ook echt, dus nu gaat hij al helemaal voor goud en zilver. Het is mijn doel om goud te halen of dat straks ook lukt is de vraag. De Engelsen zijn ook erg goed en het is de vraag wat de bobsleesters uit Canada kunnen. Maar goud en zilver voor Nederland is natuurlijk het mooist. Ik heb er erg veel zin in!” 

>> lees hier portretten van de bobsleesters op www.zappsport.nl