JOS 2012, even voorstellen: Julie Zwarthoed

NED_ZWARTHOED_JULIE_1994092
Bang aangelegd is de zeventienjarige Julie Zwarthoed niet. Al vanaf haar derde speelt de studente van het Randstad Topsport College in Sittard ijshockey. “Het is gewoon de mooiste sport. Snelheid en als team presteren.” Als eerste Nederlandse sporter wist ze zich voor de Jeugd Olympische Spelen (JOS) te kwalificeren op het individuele onderdeel skills, behendig-heids-oefeningen waar snelheid en precisie gemeten worden. Van 13 tot 22 januari gaat ze in Innsbruck de strijd aan om de medailles. 

Julie is als speelster van Smoke Eaters Geleen al actief in de eerste divisie. Gewoon tussen de mannen, zoals ze dat al gewend is te doen vanaf de eerste jaren dat ze ijshockeyt. In februari van dit jaar speelde ze zelfs mee met het nationale seniorenvrouwenteam en scoorde ze in de finale het beslissende penalty shot. Nederland promoveerde daardoor naar de tweede divisie. “Ik kon het zelf niet geloven. In en tegen Australië die beslissing maken was geweldig. Ik heb meteen mijn vader gebeld. We praten veel over ijshockey, hij is ijshockeycoach.”

Doordat ze veel tegen jongens speelt, staat ze volgens eigen zeggen steviger op haar schaatsen dan andere meisjes. “Ik houd wel van hard en snel spelen, daar hebben meisjes uit andere landen moeite mee. Dat is het voordeel van tegen jongens spelen, ik ben niet bang om er lekker hard in te gaan.”

De JOS
Afgelopen zomer plaatste Julie zich in Finland als zevende voor het onderdeel skills op de JOS. Een competitie waarbij in zes onderdelen wordt gemeten wie het snelste en beste bepaalde oefeningen en een parcours kan volbrengen. “Ik ben het beste in het schieten. Bij één skill wordt de snelheid van het schot gemeten. Ik haalde 109 kilometer per uur. Ik was het enige meisje dat überhaupt boven de 100 kilometer per uur uitkwam”, zegt een trotse Geleense.

Ook de oefening waarbij ze zo snel mogelijk in alle vier de hoeken van de goal gescoord moet hebben, gaat haar goed af. Op het onderdeel snelheidsparcours moet ze nog trainen: “Mijn startsnelheid moet hoger, dan maak ik een goede kans.” Op donderdag 19 januari hoopt ze een medaille voor Nederland te halen.

ToekomstDe ambitie van Zwarthoed reikt verder dan Nederland. “Als ik klaar ben met school wil ik graag naar Canada gaan om te ijshockeyen. Full prof zal ik daar ook niet kunnen worden denk ik, maar met een baantje erbij kan ik me wel volledig op het ijshockey concentreren.”