Innsbruck klaar voor JOS

De Jeugd Olympische Spelen (JOS) worden een groot succes. Als het tenminste aan de organiserende stad Innsbruck ligt. In de Tiroler hoofdstad worden van 13 tot 22 januari 2012 de eerste winterspelen voor jonge sporters in de leeftijd van 14 tot 18 jaar oud gehouden. Chef de mission Carl Verheijen nam begin september alvast een kijkje en zag dat de Oostenrijkse Alpenplaats er klaar voor is.

“Innsbruck weet wat het kan verwachten”, zegt Verheijen stellig. “De stad organiseerde in 1964 en in 1976 de Olympische Winterspelen en elke winter zijn er nog wereldbekers en Wereldkampioenschappen in deze plaats. Alle accommodaties zijn al aanwezig. In Seefelt staan twee nieuwe schansen voor het skispringen. In Patscherkofel is een aantal bomen weggekapt om ruimte te maken voor de Super-G en andere onderdelen van het alpineskiën. Je kunt merken dat Innsbruck ervaring heeft. Het nieuwgebouwde Olympisch dorp is ruim opgezet, het lijkt wel wat op de onderkomens in Turijn. Er is een professionele organisatie met aandacht voor de lange termijn. De gehele infrastructuur wordt verbeterd. Het zullen mooie Spelen worden.”

Oranje
De Nederlandse ploeg zal met ongeveer zestien tot twintig sporters afreizen naar de plaats waar Piet Kleine goud won op de tien kilometer in 1976. Deze winter zullen de meeste jonge atleten zich moeten kwalificeren. Verheijen ontmoette in Innsbruck alvast enkelen. “Je merkt dat ze er zin in hebben. Ik heb hier de snowboarders aan het werk gezien, de skischansspringers, maar bijvoorbeeld ook alpineskister Adriana Jelinkova. Daarnaast zijn er in januari schaatsers en ijshockeyers voor Nederland aanwezig. Allemaal kunnen ze op de JOS ervaring opdoen voor de ‘echte’ Winterspelen van Sochi in 2014 of de Spelen van 2018.”

Innovatief
Eén van de zwaartepunten tijdens de eerste Winterspelen voor jeugd zal liggen bij vernieuwing. Bij het langebaanschaatsen wordt de massastart geprobeerd, bij het ijshockey zullen individuele onderdelen op het programma staan. Daarnaast speelt de digitale wereld een grote rol. Social media als Facebook en Twitter worden ingezet om een community te creëren. Volgens Verheijen is dat in de voorbereiding al te zien. “Zelfs het uitwisselen van visitekaartjes gebeurt nu al digitaal.”

JOS Nederland
NOC*NSF denkt eraan om zich kandidaat te stellen voor de Jeugd Olympische Zomerspelen van 2018. Volgens Verheijen is dat een goede kans om Nederland op de kaart te zetten. “Na het Europees Jeugd Olympisch Festival dat in 2013 in Utrecht wordt gehouden en in aanloop naar de Spelen van 2028 die Nederland probeert binnen te halen, is het JOS een mooie stap in de goede richting. Dan kunnen we laten zien dat we een groot evenement met maximaal 3.500 atleten kunnen organiseren.”