Gerard Dielessen blikt terug op Trabzon en vooruit naar Utrecht.

vr 29 jul 2011
Jeugdige topsport in Trabzon #EYOF2011 (2/2)

estafetteteam255
Toen ik de 74 Nederlandse atleten een paar weken geleden op ons nationale sportcentrum Papendal ‘overdroeg’ aan Chef de Mission Marjan Olyslager riep ik de jonge sporters op vooral heel erg te gaan genieten van het European Youth Olympic Festival in Trabzon. Nu, aan het einde van #EYOF2011, kan ik niet anders zeggen dan dat de Nederlandse jonge sporters heel goed hebben geluisterd.

Want ik heb deze week in het Turkse Trabzon eigenlijk alleen maar enthousiaste jonge Nederlandse atleten gezien die zowel in als buiten de competities hebben genoten van dit fraaie Olympische evenement. En trof bovendien een uitstekende sfeer in de ploeg. Kijk ook naar de mening van Chef de Mission Marjan Olyslager.

Maar er was meer dan dat, zoals het hoort bij (jeugd)topsport. Verdriet en vreugde gingen dezer dagen hand in hand. Er werd gepassioneerd gesport, de begeleiding deed er alles aan om de best mogelijke prestaties te leveren. En er werd heel veel geleerd. Want presteren op dit niveau in een groot internationaal deelnemersveld met verschillende sporten was eigenlijk voor alle atleten nieuw.

Ook op de laatste dag weer medailles, met als fraai hoogtepunt goud op de 4 x 100 meter atletiek voor Tessa van Schagen, Sascha van Agt, Naomi Sedney en Nadine Visser. Kijk vooral naar dit filmpje en zie hoe genieten en gepassioneerde sport niet zonder elkaar kunnen.

Uiteindelijk behaalde de Nederlandse Olympische ploeg de 16e plaats in het medailleklassement. Tijdens deze evenementen niet het allerbelangrijkst, maar toch een prestatie om heel trots op te zijn. Rusland bleek overigens oppermachtig.

Zeker als we daarbij in aanmerking nemen dat Nederland maar in zes van de negen georganiseerde onderdelen meedeed. Dat moet anders over twee jaar in Utrecht als de EYOF daar wordt georganiseerd. Dan kan het eenvoudigweg niet zo zijn dat Nederland ontbreekt in één van de negen sporten. NOC*NSF zal daarover tijdig met de betrokken sportbonden in de slag gaan om te realiseren dat we in Utrecht over de hele linie zijn vertegenwoordigd. Niet alleen omdat het jeugd topsportevenement dan in Utrecht wordt georganiseerd, maar ook in het kader van de zeer noodzakelijke talentontwikkeling en de Top 10-ambitie van de Nederlandse georganiseerde sport.

Vanavond is #EYOF2011 afgesloten in het stadion van de bekende voetbalclub Trabzonspor. Was weer een mooi (cultureel) spektakel worden. Tweevoudig gouden medaillewinnaar Nadine Visser droeg terecht de vlag. Zij is immers een van de iconen geworden van dit EYOF en van haar, maar zeker niet alleen van haar, gaan we de komende jaren nog vaker horen.

Nederland mag trots zijn op het feit dat #EYOF2013 in Utrecht wordt georganiseerd. En ook daar gaan we de komende twee jaar ongetwijfeld veel van horen.

See You in Utrecht in 2013!

Gerard Dielessen
Algemeen directeur NOC*NSF

Lees hier de eerdere blogs van Gerard Dielessen.

Volg Gerard Dielessen op Twitter via www.twitter.com/gerarddielessen.
Blog Gerard Dielessen blikt terug op Trabzon en vooruit naar Utrecht. estafetteteam332
Deel dit via: