Gerard Dielessen over topsportende talenten in Trabzon.

vr 29 jul 2011
Jeugdige topsport in Trabzon #EYOF2011 (1/2)

atletiekzilverenbrons255Okken en Visser (bron: Atletiekunie)
Wat is het toch een genot om jonge mensen te zien topsporten. Heerlijk authentiek, puur, enthousiast. Vreugde en verdriet, passie. Liefhebbers van jonge sporttalenten kunnen deze week hun hart ophalen in het Turkse Trabzon, waar door het European Olympic Committee (EOC) nu voor de elfde keer het European Youth Olympic Festival (EYOF) wordt georganiseerd. Zeg maar de Jeugd Olympische Spelen voor Europa.

Over twee jaar wordt dit prachtige sportevenement, met meer dan 4000 atleten en begeleiders uit 49 landen, in Utrecht georganiseerd. Nu al een prachtige gedachte om heel erg naar uit te kijken. In Trabzon is om die reden onder leiding van burgemeester Aleid Wolfsen en sportwethouder Rinda den Besten, een delegatie van het Utrechtse organisatiecomité aanwezig om de kunst alvast een beetje af te kijken.

Natuurlijk zal de Utrechtse editie van het EYOF uiteraard een heel ander en vooral eigen karakter krijgen vergeleken met de huidige Turkse versie. Want het is niet voor niets de intentie van het EOC om naast de sport ook veel aandacht te schenken aan de culturele aspecten van het organiserende en van de deelnemende landen. Cultuur en sport gaan tijdens het EYOF hand in hand.

Deze week doen ongeveer tachtig jonge Nederlandse atleten in de leeftijd tussen 16 en 18 jaar mee aan het EYOF in Trabzon. En niet zonder succes. Na vier dagen heeft Nederland één gouden, één zilveren en vijf bronzen medailles veroverd. Vandaag al weer de laatste dag, dus wie weet wat er nog meer aan eremetaal wordt gewonnen.

Maar het is toch vooral de noodzakelijke internationale wedstrijdervaring die de jonge atleten, in de negen sporten waarin wordt gestreden, opdoen. Noodzakelijk om straks de werkelijke sprong naar de internationale wedstrijdtop te kunnen maken. En ook een daadwerkelijke bijdrage te leveren aan de Top 10-ambitie van Nederland.

Gisteren (donderdag 28 juli 2011) was de meest succesvolle dag voor de Nederlandse equipe, met een heel fraai hoogtepunt, de eerste gouden medaille voor de Nederlandse ploeg van de 16-jarige Nadine Visser op de 100 meter horden. Met groot machtsvertoon liep de jonge atlete haar Europese leeftijdgenoten op grote achterstand. Een talent om goed in de gaten te houden, want zij kan in de toekomst maar zo doorbreken op het internationale sportpodium. Daarnaast wonnen donderdag ook nog Charlene Okken (zilver bij kogelstoten) en Sanne van Dijke (brons bij judo) een medaille.

Tijdens het EYOF worden in vijf dagen tijd in negen sporten competities georganiseerd: atletiek, handbal, zwemmen, turnen, judo, basketbal, wielrennen, volleybal en tennis. En om te mogen deelnemen, moeten de atleten net als bij de gewone Olympische Spelen, aan strenge criteria voldoen. Dat resulteerde er bijvoorbeeld in dat Nederland deze week maar aan zes sporten deelneemt.

Vandaag dus al weer de laatste dag van EYOF2011. Met in ieder geval nog een paar medaillekansen voor Nederland. Als oud-handballer ga ik in ieder geval naar de Nederlandse meiden kijken die om de derde plaats spelen tegen Denemarken. Eerder deze week lieten zij verfrissend en heel goed handbal zien tegen grootmachten als Denemarken en Noorwegen in de poulefase en Zweden in de kruisfinale.
Wordt dus nog even vervolgd…

Gerard Dielessen
Algemeen directeur NOC*NSF

Lees hier de eerdere blogs van Gerard Dielessen.  

Volg Gerard Dielessen op Twitter via www.twitter.com/gerarddielessen.
Blog Gerard Dielessen over topsportende talenten in Trabzon. Trabzon 2011 332
Deel dit via: