Olympische en Paralympische Winterspelen in 2018 in Zuid-Korea.

wo 06 jul 2011
Winterspelen 2018 naar Pyeongchang

Supporter 300x200
DURBAN - In de Zuid-Afrikaanse stad Durban werd vanmiddag tijdens het 123ste IOC congres bepaald dat Pyeongchang in 2018 de Winterspelen mag organiseren.

De IOC-leden stonden voor een moeilijke keuze, met name omdat de drie overgebleven steden alle drie op ieders eigen wijze een sterke presentatie lieten zien.

Het was tot op het laatste moment erg onzeker. Mooi was het dan ook om de opluchting en blijdschap bij de Koreanen te zien. En dat is niet voor niets. Het mogen organiseren van Olympische en Paralympische Spelen is de uitkomst van een grote inspanning die lang geleden al is ingezet.

Na Sapporo (1972) en Nagano (1998) worden het met de organisatie van de Spelen in Pyeongchang (2018) de derde Winterspelen in Aziƫ. Pyeongchang deed eerdere pogingen voor 2010 (Vancouver) en 2014 (Sochi). Steeds waren ze heel dichtbij.

Deze derde poging heeft de IOC leden over de streep weten te halen. Over Zuid-Korea wordt gezegd dat het (nog) geen grote traditie heeft in de wintersporten, echter sinds 1992 was Zuid-Korea vijf van de zes keer bij de beste tien landen op de Winterspelen.

Maurits Hendriks, technisch directeur NOC*NSF: "Het worden in Zuid-Korea goed georganiseerde en vlekkeloos verlopende Winterspelen. Laten we ons niet vergissen, ze weten daar perfect waar ze het over hebben: bij de laatste zes Winterspelen stond Zuid-Korea vijf keer in de toptien. In Vancouver waren ze zelfs vijfde!"

Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF: "De aanhouder wint! Na twee eerdere pogingen waarbij Pyeongchang nipt verloor, was het nu dan wel raak. Ik bewonder het doorzettingsvermogen van de Zuid-Koreanen."

Dat de Winterspelen dit keer weer in het verre Aziƫ plaatsvinden is volgens technisch directeur Maurits Hendriks geen probleem. "Zuid-Korea is inderdaad flink ver weg, maar de topsporters in het Olympic Team Netherlands zijn er juist aan gewend om over de hele wereld hun successen te behalen. Ik zie daarin dus in het geheel geen probleem."

Bekijk een item van NOS Studio Sport hierover:Lees ook:

>> Deze week 123ste IOC-congres in Durban
Pyeongchang Winterspelen 2018 naar Pyeongchang Supporter 332x269
Deel dit via: