Maarten Brzoskowski

Maarten Brzoskowski
Naam: Maarten Brzoskowski
Geboortedatum: 19-09-1995
Woonplaats: Best
School/opleiding: Atheneum aan het Pleincollege Sint-Joris
Vereniging: Eiffel Swimmers PSV
Discipline: 400 meter vrije slag
Belangrijke resultaten: Kwalificatie voor het EJOF
Website: -
Filmpjes op YouTube: Ja. Zoekterm: Maarten Brzoskowski

Maarten Brzoskowski ging op wedstrijdzwemmen toen hij acht jaar oud was. Hij wilde graag doen wat zijn broer ook deed en dat was zwemmen. “De eerste twee jaar trainde ik meer voor de lol. Op mijn negende mocht ik naar de jaargangfinales en toen ben ik serieus gaan trainen. Inmiddels ben ik overgestapt naar PSV en daar train ik nu achttien uur. Veertien uur in het water en nog vier uur land- en krachttraining.”

Op het Europees Jeugd Olympisch Festival (EJOF) komt Maarten in Brzoskowski in actie op de 400 meter vrije slag. Een grote verrassing, want aan het begin van het seizoen trainde hij voor de limiet op de 1500 meter. “Ik heb een groot duurvermogen, dus ik kan lang hetzelfde tempo blijven zwemmen. Dat ik me niet ging plaatsen voor de 1500 meter zag ik al een beetje aankomen. Een wedstrijd voor het kwalificatiemoment zat ik nog 50 seconden boven de limiet. Op het kwalificatiemoment zelf nog maar 20 seconde. Die tijd was nog te hoog gegrepen voor mij.”

Maarten was dan ook blij verrast dat hij zich alsnog kwalificeerde voor het EJOF. Tijdens het NJK in Dordrecht zwom hij de limiet op de 400 meter vrije slag. “Ik had de hoop al een klein beetje opgegeven, dus ik was echt superblij toen ik zag dat ik me had geplaatst.”

Maarten verwacht dat het EJOF een groot toernooi is. “Ik denk dat de andere sporters me ook zullen verbazen. Ik weet wel dat de jongens uit het Oostblok echt beesten zijn, maar toch. Ik heb op swimrankings.net gekeken en daar zag ik dat ik niet de snelste jongen ben. Ik zal niet meedoen om de prijzen, maar ik hoop wel een A-tijd te zwemmen.”

Met die A-tijd komt Maarten dan in aanmerking voor een plek bij het RTC in Eindhoven. “Alhoewel ik nog geen A-tijd heb staan, krijg ik binnenkort al te horen of ik naar het RTC mag. Ik hoop het wel. Daar wordt je gefinancierd en heb je meer faciliteiten om de top te halen.” Hij wil later namelijk graag aan de grote toernooien deelnemen. “EK’s en WK’s zijn nu nog dromen, maar ik zou het wel graag willen. Of dat op de 1500 meter gaat lukken weet ik niet. Nu gaat de 400 meter blijkbaar beter.”


Maarten zwemt EJOF-limiet op de 400 meter vrije slag