Kyle Stolk

Kyle Stolk
Naam: Kyle Stolk
Geboortedatum: 28-06-1996
Woonplaats: Waalre
School/opleiding: Havo/Atheneum 4 aan Sint Joris College Eindhoven
Vereniging: Eiffel Swimmers PSV
Discipline: 200 meter vrije slag, 100 meter vlinderslag, 4x100 meter wisselestafette
PR 200 vrij: 1.55.31
Belangrijke resultaten: PR 200 meter vrij tijdens Ierse kampioenschappen 2010
Website: www.kylestolk.com
Filmpjes op YouTube: Ja. Zoekterm: Kyle Stolk

Een wereldreiziger. Zo zou je Kyle Stolk kunnen noemen. Via Zuid-Afrika en Ierland is deze jonge zwemmer uiteindelijk in Nederland terecht gekomen. “Het zwemmen was niet zo leuk in Johannesburg en mijn ouders vonden het er te gevaarlijk. Dus toen zijn we naar Ierland vertrokken. Na een paar jaar zijn we voor het zwemmen naar Nederland verhuisd.”

Kyle traint 19 uur in de week bij Eiffel Swimmers PSV, waarvan 16 uur in het water. Dat is veel, maar moeilijk te combineren met school is het niet. “Ik ben soms wat later in de les, maar school doet daar niet zo moeilijk over. Ze weten dat zwemmen nu heel belangrijk voor mij is en daar steunen ze mij in.”

En dat zwemmen belangrijk is voor Kyle blijkt wel uit zijn toekomstplannen. Net als vele andere sporters wil hij naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. “Dat is echt het grootste toernooi in de wereld. Het lijkt me zo mooi om daar te staan. Ik ga er echt heel hard voor trainen.”

Zijn mooiste sportmoment was vorig jaar tijdens de Ierse kampioenschappen. Toen zwom hij tegen een jongen van 17 die op de 200 meter vrije slag die een inschrijftijd had van 1.55. “Mijn PR was toen 1.59. Toen ik aantikte keek ik op het scorebord zag ik de tijd van 1.55 staan. Een PR van dik vier seconde. Helaas zwom die jongen net iets sneller, maar was wel echt trots op mezelf. Hij was natuurlijk ook een stuk ouder.”

“Ik heb respect voor elke zwemmer. Kijk bijvoorbeeld naar Michael Phelps. Hoeveel werk hij er voor moet doen. Hoe vaak hij traint, hoe hij zich telkens weer probeert te verbeteren. Natuurlijk heb ik daar enorm veel respect voor. Bij elke sporter hoor, maar ik kijk niet echt tegen iemand op. Ik heb geen voorbeeld in de sport.”

Dat stukje respect kan hem weleens heel veel brengen tijdens het Europees Jeugd Olympisch Festival van Trabzon. Met een PR zou hij al erg blij zijn, maar zijn grootste doel is toch een podiumplek.


Nationaal record op de 4x200 estafette voor junioren. Kyle is de eerste zwemmer.