Gerard Dielessen_88x62 Lees een gezamenlijk blog van Gerard Dielessen en Maurits Hendriks.

vr 06 mei 2011
Nederland in de top 10

BMX-baan London, aangelegd op Papendal
Nog 448 dagen voordat de Olympische Zomerspelen in London beginnen. We kunnen niet wachten. Anders dan sportjournalist Mark van Driel eerder deze week in zijn column Dwars in de Volkskrant suggereerde, zijn we elke dag bezig met de Olympische Spelen van London 2012. Elke dag trainen Nederlandse atleten om sterker te worden, harder te gaan en sneller te zijn. De laatste jaren heeft NOC*NSF nog meer atleten en coaches geholpen om een fulltime programma te hebben. Na Beijing zijn permanente top trainingcentra (CTO's) begonnen zodat atleten in nog betere faciliteiten kunnen trainen voor de Zomerspelen van London 2012. NOC*NSF is, samen met de Olympische bonden volop in voorbereiding om van deze Spelen een groot succes te maken.

We gaan voor het beste resultaat. Daarover geen misverstand!

London 2012 is dus ook een belangrijke stap om in 2016 onze toptienambitie te kunnen waarmaken. Maar we zijn wel reëel. En we weten dat het ontwikkelen van een duurzaam topsportbeleid een langetermijnactiviteit is. Je wint niet van de ene op de andere dag heel veel meer medailles, immers de hele wereld doet zijn uiterste best. Elke vier jaar lijkt er wel een groot sportland bij te komen, Australië in 2000, China in 2008 en mogelijk Groot-Brittannië in 2012 winnen meer medailles dan ooit daarvoor, omdat ze de Spelen hebben georganiseerd. Bovendien lijkt het erop dat ook Brazilië zich enorm ontwikkelt en een grootmacht gaat worden. Onze inspanningen zijn er nu op gericht om in London meer medailles te winnen dan vier jaar geleden in China, zodat we een mooie basis leggen om in 2016 te kunnen toetreden tot de mondiale top tien van de wereld.

In deze zware mondiale concurrentiestrijd zijn we heel blij dat we van onze sponsors vorig jaar al extra (financiële) middelen hebben gekregen om te kunnen investeren in London 2012. Daarmee hebben we onder andere een expertiseteam geformeerd om onze sporters nog beter bij te staan op hun 'Road to London'. Zo zijn bijvoorbeeld Lisa Westerhof en Lobke Berkhout samen met coach Jacco Koops in 2009 begonnen met Eyegym, visual training om beter te leren kijken. En begeleidt strength en conditioning coach Scott Dickinson de zwemsters en zwemmers van Jacco Verhaeren.

Nederland structureel in de top tien van de wereld. Dat zet Nederland internationaal op de kaart, geeft de jeugd helden en rolmodellen, en maakt ons met zijn allen trots op wat Nederlandse talenten weten te presteren.

En het is niet alleen een wens van de georganiseerde sport in Nederland, maar ook een opdracht die de georganiseerde sport in Nederland zich zelf nu al heeft meegegeven bij de formulering van de Sportagenda 2016. Die doelstelling gaat hand in hand met een andere belangrijke missie: verhoging van de sportdeelname in Nederland van 65 naar 75 procent.

Inderdaad, allebei ambitieuze doelstellingen, waar ook de overheid zich achter heeft gesteld. Want sport inspireert en verbindt. Heeft de kracht om onze samenleving te verbeteren, te verrijken. Dat ziet ook de regering, die daarom in de komende maanden vanuit de kansspelwetgeving financiële middelen wil vrijmaken om structureel in de sport te kunnen investeren.

Dat vinden wij natuurlijk goed nieuws. Geeft ons daarmee de mogelijkheden om programma’s te ontwikkelen die er niet alleen toe leiden dat meer mensen gaan sporten, maar dit zal ook tot gevolg hebben dat we serieus de stap naar de mondiale top tien in 2016 kunnen zetten.

Gerard Dielessen (algemeen directeur) en Maurits Hendriks (technisch directeur/chef de mission London 2012)

Lees hier de eerdere blogs van Gerard Dielessen.
Volg Gerard Dielessen op Twitter via www.twitter.com/gerarddielessen
Volg Maurits Hendriks op Twitter via www.twitter.com/FortAltCit
Weblog Lees een gezamenlijk blog van Gerard Dielessen en Maurits Hendriks. BMX-baan London, aangelegd op Papendal
Deel dit via: