Gerard Dielessen_88x62 Gerard Dielessen blogt over organisatie Ryder Cup in Nederland.

ma 02 mei 2011
The Dutch: on-Nederlands ambitieus

The Dutch 200x300
On-Nederlands ambitieus en zeer van kwaliteit! Afgelopen vrijdag was ik een dagje op The Dutch, de nieuwe prachtige golfbaan op hooguit 30 minuten afstand van Rotterdam, waar (als het even mee zit) in 2018 de prestigieuze Ryder Cup georganiseerd gaat worden. Dan moet het inderdaad wel mee zitten. Op 17 mei zal in London bekend worden gemaakt of Nederland een van de grootste sportevenementen ter wereld mag gaan organiseren.

Aan de baan, aan Nederlandse Golf Federatie en aan de pro’s van Made in Scotland zal het niet liggen. Allemaal even ambitieus, visionair en concessieloos als het om de kwaliteit gaat.

Op dit moment is Frankrijk eigenlijk de belangrijkste tegenstander van Nederland. In 2018 wordt voor het eerst sinds jaren de altijd beladen golfwedstrijd tussen de Verenigde Staten en Europa weer eens op het vasteland van Europa gehouden. Om de twee jaren strijden de golf ‘grootmachtcontinenten’ om de beurt in de VS en tot nu toe in het Verenigd Koninkrijk om wat wel de belangrijkste golfbattle wordt genoemd, waarbij spanning, emoties en absolute topsport hand in hand gaan.

NGF-directeur Jeroen Stevens schreef in het jongste nummer van Golf Journaal onder het veelzeggende titeltje ‘Het zal maar gebeuren…’ een aanstekelijke column over de kansen van Nederland.

“Begonnen als absoluut kansloos heeft Nederland inmiddels een inhoudelijk financieel geweldig bid in elkaar weten te timmeren. Niet door de publiciteit te zoeken, maar door trekken en sleuren, creativiteit en inhoud heeft Nederland de European Tour, het Nederlandse bedrijfsleven en de Nederlandse overheid voor zich gewonnen.”

En zo is het. Als je de grote multinationals als Rabo Nederland, KLM, Shell en Heineken achter je bid weet te krijgen ben je goed bezig. En eind vorige week heeft ook nog eens sportminister Edith Schippers op zijn minst haar morele ondersteuning toegezegd. Kortom, de kansen voor het Nederlandse bid stijgen nu de beslissing aanstaande is.

Maar ook als Nederland het bid onverhoopt niet wint hebben met name Alan Saddington van Made in Scotland en Niek Molenaar een geweldige prestatie geleverd. Alan is de bedenker van het plan om een on-Nederlandse baan in de polders van Zuid-Holland aan te leggen met ‘The Dutch’ als ondubbelzinnige, ambitieuze naam. Toen ik afgelopen vrijdag een rondje met hem liep over ‘zijn’ baan kon ik mijn ogen niet geloven. Wat een super-greens, wat een uitdagingen in de baan, wat een verzorging, clubhuis en veel meer. Niet eerder meegemaakt in dit land.

Ook alle respect voor Niek Molenaar, die inderdaad jarenlang heeft lopen sleuren om bedrijven en overheden enthousiast te maken voor dit ‘idiote’ plan. Maar de prachtige baan ligt er nu. Laat de Ryder Cup maar komen, zeg ik.

Over twee weken gaan de tweede negen holes open. Stiekem liepen we al even hole 10 en 18. De laatste is van de backtees maar liefst 600 meter lang. A real challenge, zeggen ze geloof ik in Engeland. The Dutch heeft liefst achttien greenkeepers van verschillende nationaliteiten, die de hele dag bezig zijn in de baan. Alleen het beste is goed genoeg, zegt Alan. En zo mag ik het graag horen. Kwaliteit zie je ook als je even door het geheel Brits ingerichte clubhuis loopt.

Wat veel golfliefhebbers lange tijd voor onmogelijk hebben gehouden (inclusief ikzelf), zou op 17 mei om 12.00 uur zo maar eens wel waarheid kunnen worden. En daarmee wordt ook een ongelooflijk belangrijke stap gezet om Nederland op Olympisch niveau te brengen en wordt weer een stukje van onze Olympische droom van 2028 werkelijkheid.

Bij voorbaat al heel veel respect voor alle tomeloze en ambitieuze inzet van de NGF en Made in Scotland. 

Gerard Dielessen

Algemeen directeur NOC*NSF

Lees hier de eerdere blogs van Gerard Dielessen.
Volg Gerard Dielessen op Twitter via www.twitter.com/gerarddielessen
Weblog Gerard Dielessen blogt over organisatie Ryder Cup in Nederland. The Dutch 332x269
Deel dit via: