Gerard Dielessen_88x62

Gerard Dielessen blogt over de organisatie van de Amstel Gold Race.

ma 18 apr 2011
Amstel Gold Race: een voorbeeld sportevenement

Amstel Gold Race 300x200
Meer dan driehonderdduizend mensen bevolkten afgelopen weekend Zuid-Limburg om te genieten van één van ’s lands mooiste sportevenementen: de Amstel Gold Race. Zaterdag deden al twaalfduizend mensen mee aan de toerversie van de AGR. De inschrijving een paar maanden geleden was binnen een paar uur vol. De website knalde er uit wegens overweldigende belangstelling. Er hadden wel meer dan vijftigduizend mensen mee willen doen aan de meest bekende toertocht van Nederland. Want wees eerlijk, welke wielerliefhebber wil niet ook zelf de Keutenberg, de Fromberg, Camerig, de Kruisberg, de Eyserbosweg of de Cauberg hebben beklommen?

Na afloop van de met overmacht door Philippe Gilbert gewonnen profkoers sprak ik nog even kort met de terecht glunderende koersdirecteur Leo van Vliet, in het bijzijn van oude wielerhelden Michael Boogerd en Theo de Rooij. “Vond je het een beetje leuk? Heb je het hier naar je zin gehad.” En: “Eigenlijk heb ik de leukste baan van Nederland. Deze wedstrijd organiseren, en eenzelfde op Curaçao, en bondscoach zijn. Ik ga voor jou in ieder geval een gouden medaille regelen in London.” Uiteraard ga ik Leo daar aan houden.

De Amstel Gold Race is een uniek sportevenement waar top- en breedtesport elkaar de laatste jaren steeds beter hebben gevonden. De toerversie over verschillende afstanden (tot 250 kilometer) is werkelijk tot in de puntjes goed georganiseerd. Ik heb dat zaterdag tijdens mijn honderdvijftig kilometerrit zelf kunnen constateren. Lekke band, gebroken spaak, het wordt onderweg gerepareerd. Bij de verzorgingsposten voldoende eten, drank, eigenlijk alles wat nodig is. En werkelijk honderden vrijwilligers onderweg om de twaalfduizend fietsers over de juiste wegen, paden en weggetjes te leiden. Imponerend. En dat ook allemaal dankzij de inzet van bierbrouwer Heineken (als moeder van dochter Amstel). Want ook dat mag wel eens worden gezegd: dat veel bedrijven zich inzetten om de sport in Nederland op een hoger niveau te krijgen.

Gelukkig zien wij een ontwikkeling dat top- en breedtesport veel meer dan voorheen hand in hand gaan. Vorige week nog tijdens de Rotterdam Marathon en tijdens het WK tafeltennis in Rotterdam (van 8 tot en met 15 mei in Ahoy) worden ook verschillende activiteiten georganiseerd om mensen aan het sporten te krijgen en te houden natuurlijk.

En dat is precies wat moet gebeuren. We willen in 2016 per slot van rekening niet alleen een vaste plaats in de top 10 van de wereld bezetten, maar we willen ook dat de sportparticipatie is gestegen van 65 naar 75 procent. Sport als middel om de samenleving te verrijken, beter en gezonder te maken. Het ligt zo voor de hand.

Tijdens de Amstel Gold Race 2011 heb ik op zaterdag zelf kunnen ervaren hoe dat moet en wat voor een plezier je aan sport kan beleven. Al die blije en enthousiaste fietsers onderweg. Kreunend en krakend op de Keutenberg, maar zo blij bovenop de Cauberg, waar de finishlijn was getrokken. En op zondag tijdens de al evenzeer perfect georganiseerde wielerklassieker.

Oud-wielrenner Leo van Vliet en al zijn medewerkers mogen met recht heel trots zijn op een evenement van Olympisch niveau dat een voorbeeld kan zijn voor veel andere sportevenementen.

Gerard Dielessen

Algemeen directeur NOC*NSF

Lees hier de eerdere blogs van Gerard Dielessen.
Volg Gerard Dielessen op Twitter via www.twitter.com/gerarddielessen
Weblog Lees het nieuwe weblog van algemeen directeur Gerard Dielessen. Amstel Gold Race 332
Deel dit via: