Gerard Dielessen_88x62 Lees het nieuwe blog van algemeen directeur Gerard Dielessen over zijn bezoek aan Sochi.

ma 07 feb 2011
Sochi 2014, nog maar drie jaar

Dielessen met Anna Sokolova van Sochi 2014
Het was een mooi moment daar in dat kleine halletje na afloop van een bijeenkomst van het organisatiecomité Sochi 2014 in Sochi. Vraagt onze chef de mission Maurits Hendriks aan mij: "Wat zijn nu jouw eerste indrukken?”

Ik zeg: "Ze zijn hier volledig in control, professioneel, allemaal heel compact, jonge en trotse mensen."
"Helemaal mee eens", zegt Maurits. "En", voegt hij daar aan toe, "heel open, transparant en iedereen zeer benaderbaar." Ik kan het niet anders dan met hem eens zijn.

Terwijl wij volop bezig zijn met de voorbereidingen van de Olympische Zomerspelen in Londen, richten we onze blik al weer veel verder vooruit. Want over exact drie jaar worden in het Russische Sochi van 7 tot en met 23 februari 2014 (nog 1095 dagen te gaan) de 22ste Olympische Winterspelen gehouden en van 7 tot en met 16 maart (nog 1123 dagen) de elfde Paralympische Winterspelen.

Vorige week brachten we als NOC*NSF een eerste werkbezoek aan Moskou en Sochi. Ook aan Moskou inderdaad, want het local organizing committee huist voorlopig nog even in de Russische hoofdstad. Pas in de loop van 2012 verhuist het organisatiecomité definitief naar Sochi, dat zo’n 2000 kilometer ten zuiden van Moskou ligt aan de Zwarte Zee.

Nu al is duidelijk dat de Russen niets aan het toeval overlaten. Ze zijn er helemaal klaar voor, met nog drie jaar te gaan. Alle bouwprogramma’s liggen op schema. Dat is ook wel nodig, want alle sneeuw- en ijsstadions worden nieuw gebouwd. Het is indrukwekkend om te zien hoe compact die sneeuw- en ijsvenues worden gebouwd. In het Olympic Parc (Coastal Cluster), even buiten Sochi, worden alle ‘ijsonderdelen’ georganiseerd, met het Olympisch dorp aan de Zwarte Zee op slechts enkele honderden meters afstand. Hetzelfde 45 kilometer verder op. Twee hoofdvenues (Mountain Cluster). Alles wat met skiën, snowboarden etc. heeft te maken, bij elkaar. En hetzelfde geldt voor de Noordse nummers. Bovendien worden deze twee venues, aan weerszijden van de bergen boven Krasnaya Polyana, zeer waarschijnlijk met elkaar verbonden door een kabelbaan over het dal.

De chef de mission is dus nu al enthousiast. Kijk zelf maar eens naar de interviews die ik maakte met Maurits Hendriks en oordeel zelf:Hoeven we ons dan helemaal geen zorgen te maken? Jazeker, dat moeten we wel. Vooral als het gaat om de aspecten veiligheid, corruptie en mensenrechten. De politieke situatie in Rusland is op dit moment verre van stabiel. Veel aanslagen en dergelijke die vaak niet eens het nieuws meer halen. De situatie in de nabijgelegen Noord-Kaukasus is explosief. De volgende verkiezingen zijn in 2012. Kortom alle reden om ons goed voor te bereiden op deze onderwerpen. Tijdens het eerste werkbezoek hebben we daarom ook al uitgebreid gesproken met de Nederlandse ambassadeur Ron Keller en zijn staf in Moskou. En ook met Nederlandse journalisten in Moskou en andere in de Russische hoofdstad werkzame Nederlanders om zo een goed beeld te krijgen van de situatie in het immense land.

Interessant in dit perspectief zijn de activiteien van Arnold van Bruggen en Rob Horstra, die bezig zijn met The Sochi Project. Zij zullen in de komende jaren de veranderingen rondom Sochi volgen en er verslag van doen op hun site. Uiteindelijk resulteert dit in een atlas van documentaire, fotografie, film en reportage over een wereld in verandering.

Een deel van die verandering hebben wij de afgelopen dagen in werkelijkheid gezien. In de komende maanden zullen we al onze gevoerde gesprekken verder inhoud geven. Want als Olympisch Team Nederland willen we altijd sportief voorbereid zijn, met daarnaast een goed besef van de maatschappelijke omgeving waar we onze prestaties willen behalen, zodat we straks (over drie jaar) meer dan uitstekend voorbereid kunnen beginnen aan de 22ste Olympische Winterspelen: Sochi2014.

Gerard Dielessen

Algemeen directeur NOC*NSF 

Lees hier de eerdere blogs van Gerard Dielessen. 
Volg Gerard Dielessen op Twitter via twitter.com/gerarddielessen
Weblog Lees het nieuwe blog van algemeen directeur Gerard Dielessen over zijn bezoek aan Sochi. GD AS 332x269
Deel dit via: