Gerard Dielessen_88x62 Lees hier het nieuwste blog van algemeen directeur Gerard Dielessen.

ma 03 jan 2011
2011: ambities, ambities

Vuurwerk Londen 275

Allereerst en vooral: ik wens iedereen een heel gelukkig, voorspoedig en vooral sportief 2011. Voordat ik vooruit kijk naar het komende jaar, eerst toch nog een kleine en vooral korte terugblik op 2010, het jaar dat ik de overstap maakte van de NOS naar NOC*NSF. Ga ik nu niet veel over opschrijven. Maar laat ik wel onderstrepen dat ik in die afgelopen zeven maanden, meer dan ik had verwacht, de kracht van sport in onze samenleving heb ervaren. Van binnenuit dus. In mijn ‘position paper’ (binnenkort openbaar), dat ik heb geschreven op basis van dat eerste ruime halve jaar bij de nationale sportkoepel, schrijf ik niet voor niets:

  • Sport inspireert
  • Sport verbindt mensen
  • Sport verandert de wereld


En zo is het. Grenzeloos. Wil in dat verband graag nog even terug komen op een eerder blog (21 november) dat ik schreef over Jelle Spree, medewerker van de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond, die in november en december zo maar even van Utrecht naar Moskou fietste en daarmee ruim 25.000 euro ophaalde om het komende jaar 112 kinderen die wel willen, maar dat financieel niet kunnen, toch te laten sporten via het prachtige Jeugdsportfonds. Respect en bewondering voor Jelle en zijn volgers. Hij kwam op vrijdag 24 december - geheel volgens planning - na ruim drieduizend kilometer aan in Moskou en voltooide zo zijn queeste. Een ultiem voorbeeld van iemand die sport inzet voor een betere samenleving.

Weet nog goed dat ik de eerste zestig kilometer van Utrecht naar Arnhem met hem meefietste. Mede door zijn initiatief doe ik het komende jaar mee aan Alpe d’HuZes, in het team van de Arnhemse 15-jarige scholiere Myrthe Brak. Zij deed al twee keer eerder mee aan Alpe d’HuZes onder de titel Arnhemsmeisjefietst. Ook zo’n prachtig initiatief waarmee sport en samenleving zo krachtig aan elkaar worden verbonden. Kortom: dat wordt hard trainen de komende maanden om op die 9e juni zes keer naar boven te rijden en zodoende geld bijeen te verzamelen voor het KWF.

NOC*NSF zal, samen met de 74 sportbonden, 27.000 verenigingen (waarbij in totaal zo’n 5.1 miljoen sporters zijn aangesloten) in 2011 weer veel energie stoppen om nog meer mensen aan het sporten te krijgen. In 2016 willen we er immers voor hebben gezorgd dat de sportparticipatie is gestegen van 65 naar 75 procent. Voorwaar een hele uitdaging. Maar als ik kijk naar de initiatieven van Jelle en Myrthe, dan kan ik niet anders dan daar veel vertrouwen in hebben. Zij staan immers model voor ontelbare georganiseerde en ongeorganiseerde acties/initiatieven, die uiteindelijk leiden tot een hogere sportdeelname, waardoor onze samenleving uiteindelijk toch ietsje beter wordt.

2011 zal bij ons overigens ook in het teken staan van de voorbereidingen op de Olympische Spelen van 2012 in Londen, die al over anderhalf jaar worden gehouden. Op weg naar die andere NOC*NSF–doelstelling, een permanente plaats in de top tien van de wereld, hopen we goed te presteren in Londen. Uitgangspunt is dat we de prestatie van 2008 in Beijing minimaal weten te evenaren, maar daar moet dan nog wel heel wat werk voor worden verzet door sporters, trainers, begeleiders en door onze afdeling topsport onder leiding van chef de mission en technisch directeur Maurits Hendriks en algeheel manager Topsport Jeroen Bijl.

Ambities, ambities. Aan ons zal het niet liggen. 2011 wordt ongetwijfeld weer een prachtig sportjaar. Voor zowel de breedte- als de topsporter. Binnenkort meer over de al eerder aangehaalde notitie ‘Sport Inspireert’.

Tot slot alvast een citaat:

“NOC*NSF is dan klaar voor de toekomst en heeft groot vertrouwen in een uitmuntende samenwerking met alle sportbonden in Nederland en gaat er vanuit dat dat andersom ook zo is.

Want niet voor niets spelen we met zijn allen in hetzelfde shirt en,
Sport inspireert,
Sport verenigt mensen, en
Sport verandert de wereld.”

Gerard Dielessen
Algemeen directeur NOC*NSF

Lees hier (pdf-bestand) een interview met Gerard Dielessen in de Volkskrant van 8 januari 2011.

Lees hier de eerdere weblogs van Gerard Dielessen.

 

Weblog Lees het nieuwe weblog van algemeen directeur Gerard Dielessen over de ambities in 2011. Vuurwerk Londen 332
Deel dit via: