Gerard Dielessen_88x62

Gerard Dielessen was deze week op het International Council voor Coach Education en bij  de TEDxAmsterdam.

za 04 dec 2010
Kennis delen is kennis vermenigvuldigen

gaal255
Er is niet een weg naar succes.
Dit is over het algemeen waar, maar het geldt voor coaching in de sport in het bijzonder.
Mensen verschillen.
Sporters verschillen.
Omstandigheden verschillen.
Coaches verschillen.

Ik had het voorrecht om gesprekken te voeren met de internationaal vermaarde voetbalcoaches Guus Hiddink en Louis van Gaal. Hiddink een geweldige communicator en team builder. Van Gaal een perfectionist, die analyseert alle opties om de prestaties te verhogen. Beide coaches zijn zeer succesvol, maar met zeer verschillende stijlen coaching. Dit om te illustreren dat er in het coachen vele manieren zijn om succesvol op te treden.

Ik sprak deze woorden vrijdagochtend tijdens de opening van de 6e International Council for Coach Education, die voor deze gelegenheid werd gecombineerd met het Nationaal Coach Congres 2010, waarbij zo’n 400 coaches uit de hele wereld aanwezig waren op Papendal in Arnhem. Mooi initiatief van NOC*NSF, NL-coach en de International Council for Coach Education.

Goed presterende sportcoaches staan altijd onder enorme druk. Focus en presteren. Ik vind het mooi om te zien dat coaches met totaal verschillende coachstijlen succesvol kunnen zijn. Zoals bij Hiddink en Van Gaal nadrukkelijk het geval is. Er is echter altijd een gemeenschappelijk factor: druk. Daarom zei ik ook:

Een gemeenschappelijk aspect op het gebied van coaching is druk. Coaches staan onder druk. Altijd. Druk kan de prestaties verbeteren, maar het kan ook tot teleurstelling leiden. Succesvolle coaches beschikken over verschillende strategieën om met druk om te gaan.
Een kwaliteit die ik zeer bewonder.


Na mijn openingswoord een prachtig programma met ‘best practices’, kennis delen, inspiratie en ideeënuitwisseling tijdens workshops en plenaire sessies. Het belang van een goede coach wordt nogal eens onderschat. Vandaar dat het belangrijk is dat de kennis van coaches uit de hele wereld tijdens deze bijzondere conferentie werd gedeeld.
Want ik zeg altijd maar: kennis delen is kennis vermenigvuldigen.

Mooi dus dat coaches, zeker als ze al dan niet tijdelijk zijn gestopt, eigenlijk altijd bereid zijn hun kennis te delen buiten het sportveld. Marc Lammers (coach van de dames hockeyploeg die in 2008 in Beijing goud won) en Joop Alberda (coach van de gouden volleybalploeg van Atlanta 1996) zijn daarvan goede voorbeelden.

Over kennis delen gesproken. Ik was eerder deze week bij TEDxAmsterdam. Een bijzonder fenomeen dat zich snel over de wereld verspreidt. ‘Ideas worth spreading’, is daar het leidende motief. Heerlijk om je een dag onder te dompelen in een aaneenschakeling van louter inspirerende verhalen. En eens even niet over sport. Kijk maar eens naar deze indrukwekkende TEDxtalk van dr Irene Matthijsen over ‘plastic surgery’: 

Waarom dit ‘uitstapje’ naar een niet-sport onderwerp? Graag verklap ik hier dat ik het kader van het 100-jarig bestaan van NOC*NSF in 2012 bezig ben met het maken van plannen voor een TED over sport. Bij TEDxAmsterdam stonden meer dan 5.000 mensen op de wachtlijst. Als het lukt om straks de eerste worldwide TEDxSports in Nederland te organiseren dan kan die wachtlijst wel eens veel langer zijn, zo schat ik in. De grote nationale en internationale belangstelling voor de Coaching Conference geeft nog eens aan dat er grote interesse is om ideeën en kennis te delen.

Ik houd jullie op de hoogte in ieder geval.

Gerard Dielessen
Algemeen Directeur NOC*NSF 

Lees hier de eerdere weblogs van Gerard Dielessen.


Weblog Lees het nieuwe weblog van Gerard Dielessen over het belang van het kennis delen. gaal332
Deel dit via: