Gerard Dielessen_88x62 Lees het nieuwste blog van Gerard Dielessen.

zo 28 nov 2010
Over de waarde van Olympische Spelen en Festivals

Logo EYOF 2013
Utrecht is Ready to go. High five!

Over ruim twee jaar vindt in Utrecht het European Youth Olympic Festival (EYOF) plaats. Zeg maar de Europese variant van de Youth Olympic Games (YOG). Afgelopen zaterdag presenteerde Rinda den Besten (voorzitter van het organisatie comité en wethouder in Utrecht) op een sprankelende manier een prachtig animatiefilmpje met alle plannen en ambities aan de General Assembly van het European Olympic Commitee (EOC) in Belgrado. In de zaal met voorzitters en secretarissen generaal van de Europese Nationale Olympische Comités (NOC’s) louter enthousiaste reacties. En dat is natuurlijk heel prettig om vast te stellen.

Het Europees Jeugd Olympisch Festival wordt gehouden van 13 tot en met 19 juli 2013 in Utrecht. Aan deze Europese ‘jeugdspelen’ zullen zo’n 2700 jonge atleten meedoen uit alle Europese landen verdeeld over negen sporten: atletiek, basketbal, wielrennen, handbal, judo, zwemmen, tennis, volleybal en turnen.

Het lokale organisatiecomité is op dit moment in nauwe samenwerking met NOC*NSF al hard aan het werk met alle voorbereidingen. Het enige zogenoemde multisportevenement in Europa belooft in de zomer van 2013 een mooi feest te worden voor alle sporters tussen de 14 en 18 jaar, maar natuurlijk ook voor de toeschouwers.

Ik zal (ook als bestuurslid van het organisatie comité) op deze plaats regelmatig verslag doen van alle vorderingen in de komende periode. En voor wie nu al wil weten waar we mee bezig zijn, bekijk hier het fraaie filmpje dat we zaterdagochtend in Belgrado hebben laten zien, waarin ook voor het eerst het mooie en krachtige logo werd getoond: 

Tijdens deze 39ste EOC General Assembly waren veel meer presentaties van multisportevenementen waar Europese sporters de komende jaren aan gaan meedoen. Misschien toch aardig om al die mooie events eens even op een rij te zetten:

2011: European Youth Olympic Winter Festival Liberec (Tsjechië)
2011: European Youth Olympic Festival Trabzon (Turkije)
2012: Youth Olympic Winter Games Innsbruck (Oostenrijk)
2012: Olympic Games London (Engeland)
2013: European Youth Olympic Winter Festival Brasov (Roemenië)
2013: European Youth Olympic Festival Utrecht
2014: Olympic Winter Games Sochi (Rusland)
2015: European Youth Olympic Winter Festival Liechtenstein/Vorarlberg (Oostenrijk)
2015: European Youth Olympic Festival Tbilisi (Georgië)
2016: Olympic Games Rio de Janeiro (Brazilië)

Uit deze opsomming blijkt dat er zo langzamerhand sprake is van een ‘Olympische beweging’. Want in Belgrado is tijdens de General Assembly ook besloten dat er een haalbaarheidsonderzoek wordt gehouden naar de mogelijkheid om al in 2015 de zogenoemde European Olympic Games te gaan organiseren. Dat naar het voorbeeld van bijvoorbeeld de Asian Games, de Pan American Games en de Africa Games.

Tijdens de bijeenkomst overigens ook nog een mooie terugblik naar de (eerste) Jeugd Olympische Spelen in Singapore. Toch aardig om nog eens wat cijfers op een rij te zetten, waaruit blijkt dat deze sportevenementen zowel bij de sporters als bij het grote publiek tot de verbeelding spreken.

  • Alle 204 National Olympic Committees vaardigden atleten af
  • In totaal deden 3522 atleten mee (1676 vrouw en 1846 man)
  • 93 landen behaalden een medaille
  • Er werden 232.418 kaartjes verkocht
  • De Jeugd Olympische Spelen werden in 160 landen uitgezonden, met een bereik van 247 miljoen kijkers
  • Het speciale IOC YOG Youtube kanaal werd 6,3 miljoen keer geraadpleegd
  • Acht van de tien atleten vergeleken de YOG met een wereld- of continentaal kampioenschap

Zomaar een paar getallen die veel zeggen over de toekomst van de Jeugd Olympische Spelen, maar natuurlijk ook over de andere Olympische sportevenementen in de komende jaren.

Tijdens mijn bezoek aan het IOC, eerder deze week, kregen wij een fraai college van Gilbert Felli, IOC Olympic Games Executive Director, die de organisatie van een Olympisch evenement heel treffend vergeleek met de reguliere levenscyclus. Hij gebruikte mooie vergelijkingen: Nominatie met conceptie, uitverkiezing met geboorte en verantwoording met erfenis.

Het is voor mij wel duidelijk. Het Europees Jeugd Olympisch Festival in Utrecht levert in de zomer van 2013 een belangrijke bedrage aan de verdere ontwikkeling van de Olympische beweging, die er in zichzelf voor zorgt dat de samenleving, door sport als middel in te zetten, een beetje beter wordt.

Gerard Dielessen
Algemeen directeur NOC*NSF

Lees hier de eerdere weblogs van Gerard Dielessen.

NOC*NSF Lees het nieuwe weblog van Gerard Dielessen: Over de waarde van Olympische Spelen en Festivals. Logo EYOF 2013
Deel dit via: