Gerard Dielessen_88x62 Myrthe Brak en Jelle Spree; voor Gerard Dielessen de helden van deze voorbije week.

zo 21 nov 2010
Weblog Gerard Dielessen: over Myrthe en Jelle, twee helden

Arnhems meisje en Gerard Dielessen 300
Myrthe Brak en Jelle Spree. Wat mij betreft de helden van deze voorbije week, waarin zoveel gebeurde. Maar daarover straks meer.

Laat ik beginnen met Jelle Spree. Werknemer van de hockeybond. Bijna een jaar geleden kreeg hij het idee om voor een goed doel naar Moskou te fietsen. Omdat zijn baas Johan Wakkie ook voorzitter is van het Jeugdsportfonds was er natuurlijk niet veel discussie over het doel. Gisteren vertrok Jelle vanuit Utrecht richting het Oosten, nadat op het hoofdkantoor van de Rabobank eerst een overeenkomst was getekend tussen het Jeugdsportfonds en de Rabo Foundation. Prachtige steun natuurlijk, voor een fonds dat zich inzet voor alle kinderen die wel willen, maar niet kunnen sporten. Ook prachtig trouwens dat het Jeugdsportfonds wordt geleid door een ex-topsporter, tafeltennisser Trinko Keen. Zeg niet dat top- en breedtesport niet samen gaan. Sterker, ze kunnen echt niet zonder elkaar.

Samen met Jelle vertrok ik gisteren in het gezelschap van zo’n 35 andere renners, onder wie oud-topcoureurs Erik Dekker, Aart Vierhouten en Adrie van der Poel, Jelles vrouw en veel andere sympathisanten voor de eerste etappe. Naar Arnhem, naar NOC*NSF HQ. Daar tekenden Trinko en ik eveneens een samenwerkingsovereenkomst, nu tussen het Jeugdsportfonds en NOC*NSF. 

Want ook NOC*NSF vindt dat alle kinderen moeten kunnen sporten. Nu zijn er zo’n 350.000 kids die vanwege sociale belemmeringen geen lid van een sportvereniging kunnen worden. Het Jeugsportfonds zet zich juist voor die groep in. Jelle wil met zijn sponsortocht 25.000 euro binnen halen waarmee hij honderd kinderen wil helpen. Zijn belevenissen zijn te volgen via www.projectsporter.com. Op kerstavond hoopt hij in Moskou aan te komen. Dat betekent iedere dag zo’n honderd à honderdvijftig kilometer fietsen. Solo, welteverstaan, met een camper als volgauto. Respect en bewondering. Ik zou zeggen: steun dit prachtige initiatief! Moet toch niet zo moeilijk zijn om Jelle aan die 25.000 euro te helpen.

Dan die andere ‘held’: Myrthe Brak. Vijftien jaar inmiddels. Fietste in 2009 samen met haar vader zes keer Alpe d’Huez op in het kader van Alpe d’HuZes, een landelijke sponsoractie voor het Koningin Wilhelmina Fonds voor de kankerbestrijding. Ze richtte een eigen lokaal initiatief op: www.arnhemsmeisjefietst.nl. En dat allemaal omdat ze haar overbuurvrouw, die kanker had, wilde steunen. In dat eerste jaar droeg ze zo’n 13.000 euro bij aan Alpe d’HuZes en vorig jaar het dubbele. In 2011 heeft Myrthe het voor elkaar gekregen om met twee teams naar Alpe d’HuZes te gaan en één team doet een dag eerder mee aan Alpe d’HuZus.

Zaterdag vond op Papendal de team kick off plaats van #arnhemsmeisjefietst, editie 2011. Allemaal enthousiaste en blije mensen omdat ze er van overtuigd zijn een belangrijke maatschappelijke bijdrage te leveren door hun deelname. En zo is het natuurlijk ook.

Myrthe en Jelle. Twee helden, die heel goed begrijpen hoe ze door sport (in dit geval fietsen), onze samenleving een klein beetje beter kunnen maken. Zo zouden we er meer moeten hebben. Ik ben in ieder geval trots op deze twee helden!

Gerard Dielessen
Algemeen directeur NOC*NSF

Lees hier de eerdere weblogs van Gerard Dielessen.
NOC*NSF Weblog Gerard Dielessen: over Myrthe en Jelle, twee helden. Arnhems meisje en Gerard Dielessen 332
Deel dit via: