Gerard Dielessen_88x62 Gerard Dielessen was bij een bijeenkomst van nationale Olympisch comité's in Acapulco.

ma 25 okt 2010
ANOC, Katarina Witt, de Antillen en de oude president...

Katarina Witt in Acapulco
De mooiste momenten van de tweejaarlijkse General Assembly van The Association of National Olympic Committees in het Mexicaanse Acapulco waren toch wel voorbehouden aan oud-topsporters als Sebastian CoeKatarina Witt en Frank Fredericks.

Seb Coe presenteerde voor zo’n 700 leden van de 205 nationale Olympische comités op heel overtuigende wijze de voortgang (‘Progress’) van de voorbereidingen van de Olympische Spelen in Londen over twee jaar. Voor het eerst in heel lange tijd de Spelen weer zo dicht bij Nederland. Ook wij zijn inmiddels heel druk met onze eigen voorbereidingen, waarbij we inzetten op het minimaal evenaren van onze prestaties in Beijing.

Het beloven mooie en compacte Spelen te worden aan de andere kant van de Noordzee. Bijna alle onderdelen worden in de stad zelf gehouden. Alle nieuw te bouwen sportaccommodaties in het Olympic Park worden in de loop van het volgend jaar overgedragen aan het organiserend comité LOCOG, zo liet Coe in Acapulco weten. Dan kan ook worden begonnen met het testen van alle accommodaties, zodat straks vanaf 27 juli 2012, over 641 dagen dus, vlekkeloze Spelen gehouden kunnen worden.

Katarina Witt, net als Coe voormalig Olympisch kampioen, is voorzitter van het comité dat probeert de Olympische Winterspelen van 2018 naar München in Duitsland te halen met als motto Festival of Friendship. De Duitsers presenteerden zich buitengewoon sterk, zelfs flitsend met Katarina als overtuigend boegbeeld. Benieuwd of het Franse Annecy (met oud-skiër Jean Claude Killy in de gelederen) en het Zuid-Koreaanse Pyeong Chang een kans maken. Ik ga er gelukkig niet over, maar als ik op de eerste presentaties af ga, dan hebben de Duitsers nu al een fikse voorsprong genomen.

Frank Fredericks rapporteerde enthousiast de werkzaamheden van de Atletencommissie van het IOC en riep alle landen die nog geen Atletencommissie hebben terecht op er snel een te installeren. Van de 205 landen hebben er overigens nog maar 79 een Atletencommissie. Veel werk aan de winkel dus. De voorzitter van onze Atletencommissie, Jeroen Straathof, kan gelukkig tevreden zijn dat Nederland zich in dit geval bij deze minderheid bevindt.

Het was mijn eerste assemblee. Toch wel een wonderlijke bijeenkomst. Vier dagen lang opgesloten in een zwaar beveiligd Mexicaans vakantieresort (1500 agenten bewaakten dag en nacht het hotelcomplex). Een zaal met honderden NOC-vertegenwoordigers uit ruim tweehonderd landen. Heel kleurrijk natuurlijk. En een bestuur dat bestaat uit meer dan veertig mensen (twee vrouwen trouwens), achter een meer dan vijftig meter lange tafel. De Noord-Koreaanse opstelling dus, om maar eens een ‘sportterm’ te gebruiken. Dat alles onder voorzitterschap van de 78-jarige Mexicaanse ANOC-president Mario Vazquez Rana, die wederom werd herkozen en nu al dertig jaar op zijn troon zit. Inderdaad, een wonderlijke ervaring.

Natuurlijk is het belangrijk om te praten en te discussiëren over Olympische solidariteit, internationaal dopingbeleid, sportmarketing, ethische kwesties en autonomie van de sport. Maar in deze opzet van vooral ‘zenden’ komt het niet echt tot kennisuitwisseling- en deling en dat is jammer, want het zijn stuk voor stuk allemaal belangrijke onderwerpen. De meeste ‘zaken’ worden dan ook buiten de ‘plenaire’ om gedaan.

Zoals over de 'kwestie Nederlandse Antillen’. Inmiddels actueel omdat dit koninkrijksdeel sinds 10-10-10 niet meer bestaat en het Internationaal Olympisch Comité nu voor de vraag staat wat er moet gebeuren met het Nederlands-Antilliaans Olympisch Comité en wat de rol van NOC*NSF daarbij is of in de toekomst kan zijn. In Acapulco is in ieder geval afgesproken dat het belang van de sporters van de Antillen voorop staat en dat het uitvoerend comité van het IOC vermoedelijk zal besluiten om de situatie tot en met de Spelen van Londen ongewijzigd te laten. Dat vinden ook wij verreweg de beste route, zodat alle betrokken partijen nu twee jaar de tijd hebben om een definitieve oplossing te vinden.

Voorts veel informele gesprekken met onze Benelux en Scandinavische collega’s. Afgesproken dat we meer gaan samenwerken, en op ‘sportpolitiek’ terrein meer onderwerpen met elkaar gaan delen en afstemmen, zoals dat overal op de wereld gebeurt. Ook zij zijn ervan overtuigd dat de wijze waarop ANOC wordt bestuurd wel aan ‘ietwat’ vernieuwing toe is. Wellicht dat we samen meer kunnen bereiken in de toekomst.

Eind november kunnen we daarover al weer verder spreken als de jaarlijkse General Assembly van het European Olympic Committee (EOC) wordt gehouden in Belgrado.
Benieuwd of daar ook sprake is van de Noord-Koreaanse opstelling.
Wordt dan vervolgd..

Gerard Dielessen
Algemeen directeur NOC*NSF 

Kijk hier voor eerdere blogs van Gerard Dielessen.
Volg hem op Twitter via twitter.com/gerarddielessen
Weblog Gerard Dielessen was bij een bijeenkomst van nationale Olympisch comité's in Acapulco. Katarina Witt in Acapulco
Deel dit via: