Gerard Dielessen_88x62 Gerard Dielessen over hoogte- en dieptepunten in week in de sport.

zo 17 okt 2010
Duizelingwekkende week met Yuri, Henk, EYOF, Totilas,Turijn en Ad6

totilas332
Yuri van Gelder, Totilas, het afscheid van Henk Kesler, een nieuwe minister van Sport, een inspirerende bestuursbijeenkomst van het European Olympic Youth Fesitval, een prima discussie met de Gelderse sportwethouders onder leiding van Tjienta van Pelt van de Gelderse Sport Federatie over de Gelderse sportambities en de bekendmaking van de maatregelen op basis van het rapport van de ‘Commissie Turijn’. Straffen voor Gretha Smit en Ingrid Paul. Hoogte- en dieptepunten wisselden elkaar in snel tempo af in de voorbije week. Het duizelt mij deze zondag nog steeds, want ik vergeet ongetwijfeld een groot aantal andere onderwerpen die de afgelopen week de revue passeerden.

O ja, en laat ik een hele belangrijke van dit weekeinde zeker niet vergeten. Ik heb besloten om volgend jaar op 9 juni zes keer de Franse ‘wielerberg’ Alpe d’Huez op te fietsen. Dat allemaal in het kader van Alpe d’HuZes, een prachtig sponsorinitiatief waarvan de inkomsten ten geheel ten goede komen van KWF Kankerbestrijding.

De editie van dit jaar bracht maar liefst ruim 12 miljoen euro op. Ik sluit mij (actief) aan bij het Arnhemse initiatief Arnhemsmeisjefietst  van de 14-jarige scholiere Myrthe Brak, die nu al voor de tweede keer meedoet aan Alpe d’HuZes. Zelf zit ik ruim een jaar (passief) in de zogenoemde ‘Kopgroep’, zeg maar een comité van aanbeveling. Ik heb als enthousiast amateurfietser eigenlijk geen argumenten om ook niet zelf mee omhoog te fietsen. Net als die groep NOC*NSF-dames trouwens. Kanjers zijn dat ook!

Toch ook een paar dieptepunten in de afgelopen week. Het drama Yuri van Gelder is bekend. Heel jammer dat hij niet mee kan doen aan het WK Turnen dat gisteren in Rotterdam is begonnen. Het juiste verhaal weet ik ook niet. Wel of geen cocaïne gebruikt. Zeker is dat deze topsporter fors in de problemen zit. Wij zullen er in ieder geval alles aan doen om daar waar mogelijk te helpen. Een ‘vangnet’ te bieden zeg maar, in de vorm van sportpsycholoog Bram Bakker. Mooi interview trouwens met Bram Bakker in de NRC van afgelopen zaterdag. Over ‘Mateloosheid is een teken van deze tijd.’

En de verkoop van het paard Totilas was natuurlijk die andere domper. Jammer dat de commercie hier zegeviert in plaats van de sport. In de paardensport zijn de belangen tegenwoordig bijna net zo groot als in het voetbal. Scheelt Nederland straks tijdens de Olympische Spelen in London zeker één of twee gouden medailles en draagt zo bepaald niet bij aan onze top-10 ambitie. Zal voor dressuurruiter Edward Gal wel de grootste domper zijn na zijn geweldige successen tijdens het WK van vorige week in Kentucky. Voor technisch directeur Sjef Janssen zit er toch niet veel anders op dan de blik positief naar de toekomst te richten.

Afgelopen donderdag nam Henk Kesler afscheid als directeur van de KNVB. Ook al niet met een hele positieve boodschap. Want het gaat financieel heel slecht met de meeste betaald voetbal organisaties. En vol zelfreflectie vroeg hij zich af of de KNVB die ontwikkeling tijdens zijn ‘bewind’ niet had kunnen voorkomen. Ben wel benieuwd hoe dit onderwerp onder zijn opvolger Bert van Oostveen aangepakt gaat worden.

Veel positieve energie kreeg ik in ieder geval wel van mijn eerste bestuursbijeenkomst van het European Youth Olympic Festival, dat in 2013 in Utrecht wordt gehouden. Een mooi topsportevenement, waar ongetwijfeld de Olympiërs van later in actie gaan komen. Hierover later veel meer. Net als over mijn ervaringen tijdens de General Assembly van ANOC (Association of National Olympic Committees) die de komende week in Mexico wordt gehouden.

Nu eerst zelf eens even op de racefiets over de Posbank op deze mooie zondag. Want er moet ook getraind worden voor Alpe d’ HuZes natuurlijk.

Gerard Dielessen
Algemeen directeur NOC*NSF 

Kijk hier voor eerdere blogs van Gerard Dielessen.
Volg hem op Twitter via twitter.com/gerarddielessen
Weblog Gerard Dielessen over hoogte- en dieptepunten in week in de sport met Yuri, Henk, EYOF, Totilas, Turijn en Ad6. totilas332
Deel dit via: