Gerard Dielessen_88x62 Gerard Dielessen steunt het bid voor de organisatie van het WK voetbal in Nederland en België.

do 07 okt 2010
Alle steun voor The Bid

Wesley Sneijder Ned-Uru 332x269
Soms zijn er van die onderwerpen waar je beter maar niet over kunt hebben, laat staan over bloggen. Over ambitie bijvoorbeeld. Een begrip waar we in ons land vaak maar moeilijk mee uit de voeten kunnen.

Dat blijkt bijvoorbeeld uit het laatste zinnetje van de volgende passage in het nieuwe regeerakkoord:

‘Topsportevenementen in Nederland dragen bij aan een topsportklimaat. Nederland werkt op die manier toe naar het bereiken van een Olympisch niveau. Het kabinet steunt de kandidatuur van Nederland en België voor de organisatie van het WK-voetbal in 2018/2022 en wil de Olympische Spelen 2028 en de Paralympische Spelen in Nederland. Daarbij moet natuurlijk wel helder zijn dat de Nederlandse overheid de baas blijft tijdens deze evenementen en niet het IOC of de FIFA.’

Ik ben blij dat het kabinet Rutte-Verhagen zo onomwonden kiest voor het organiseren van het WK voetbal in 2018 of 2022. Dat getuigt van sportieve ambitie. Maar waarom toch dat laatste zinnetje waarin het kersverse kabinet zegt dat de Nederlandse overheid de baas blijft tijdens dit soort evenementen – en niet het IOC of de FIFA?

Beetje overbodig, naar mijn bescheiden mening. En een zinnetje dat wel heel erg veel toegeeft aan de indianenverhalen die de laatste tijd over het WK zijn rondgestrooid. Immers, het verleden heeft altijd aangetoond dat bij elk groot evenement ter wereld het organiserende land de baas is en blijft.

Wat mij betreft verdient het WK bid van Nederland alle steun, zonder mitsen en maren, zeker nu het er de komende twee maanden daadwerkelijk op aankomt. Want op 2 december beslist de FIFA waar het wereldkampioenschap in 2018 (en in 2022) naar toe gaat.

Ik sprak vorige week even met de grote trekker achter het WK bid, Harry Been, die ook in de laatste fase onverdroten positief en ambitieus aan het werk blijft om er voor te zorgen dat het WK aan Nederland wordt gegund. Respect en bewondering verdient hij, net als Ruud Gullit en het team. Ook voor de ambitieuze wijze waarop zij werken. Wat mij betreft zou de politiek als één man achter deze sportambassadeurs behoren te staan.

Ik wens The Bid vanaf deze plaats dan ook alle sterkte en succes in de komende weken. En dat geldt uiteraard ook voor het comité dat The Ryder Cup naar Nederland wil halen, maar daarover een volgende keer meer.

Gerard Dielessen
Algemeen directeur NOC*NSF 

Kijk hier voor eerdere blogs van Gerard Dielessen.
Volg hem op Twitter via twitter.com/gerarddielessen

Weblog Gerard Dielessen steunt het bid voor de organisatie van het WK voetbal in Nederland en België. Wesley Sneijder Ned-Uru 332x269
Deel dit via: