Gerard Dielessen_88x62 Gerard Dielessen blogt over een inspirerend sportweekend.

ma 27 sep 2010
Singelloop, Landstede, Londen en Paralympische Talentdag

Singelloop (foto: Gerard Dielessen)
Toch altijd leuk om bij een sportwedstrijd aanwezig te zijn als er een wereldrecord wordt gevestigd. Dat overkwam mij zondag tijdens de zestigste Utrechtse Singelloop en daarmee de oudste stratenloop van Nederland. Leonard Komon liep de 10 kilometer door de binnenstad van Utrecht in 26.44. Zeventien tellen sneller dan het oude wereldrecord stratenloop. Een felicitatie aan de organisatie waard! Mooi evenement trouwens, waar ik samen met mijn aloude vader even ben wezen kijken. Ook omdat mijn oudste broer al jarenlang wedstrijdleider is van deze mooie atletiekwedstrijd. Mijn vader (87) vertelde mij overigens dat hij ooit ook nog een paar wedstrijden had meegedaan. Maar dat was in de tijd dat de finishstreep nog was getrokken op het Paardenveld, vele vele decennia geleden. Inmiddels is de statige Maliebaan het decor van start en finish.

De Singelloop is typisch zo’n evenement waar top- en breedtesport elkaar ‘ontmoeten’. Een sportevenement om heel blij van te worden en waar de doelstellingen van NOC*NSF perfect in de praktijk worden uitgevoerd. Geen topsport zonder breedtesport en geen breedtesport zonder topsport. Eerst een ‘kidsrun’ van 1500 meter, daarna de absolute wereldtop (want wereldrecord) en vervolgens alle recreatielopers op het parcours.

Tijdens de Singelloop realiseerde ik mij overigens dat in Nederland heel veel van dergelijke prachtige sportevenementen worden georganiseerd. Eigenlijk best iets om trots op te zijn. Nederland kent een sterke cultuur op het gebied van de georganiseerde en ongeorganiseerde sport. Veel verenigingen en organisaties die bouwen op oneindig veel vrijwilligers, zoals mijn broer bijvoorbeeld. Iets waar we heel zuinig op moeten zijn.

Aan initiatieven op dit terrein in ons land geen gebrek. Zaterdagavond was ik in Zwolle bij de opening van Sportcentrum Landstede. Ook hier weer heel veel mensen op de been voor een prachtig (particulier) sportinitiatief. Een schitterend sportcentrum waar sport en onderwijs op een heel natuurlijke wijze worden gecombineerd. Een oude fabriekshal omgetoverd tot werkelijk een indrukwekkend ‘Theater van de Sport’ waar de teams van Landstede op het hoogste niveau in ons land basketballen en volleyballen, maar waar ook plaats is voor vele andere sporten. En waar, niet te vergeten, plaats is voor alle niveaus voor sporters uit Zwolle en omgeving.

Overigens meer mooie sportaccommodaties gezien de afgelopen week. In Londen wordt namelijk heel hard gewerkt aan de bouw van het Olympic Park aan de westkant van de stad. Over ongeveer een jaar moet alles klaar zijn, en kunnen er pre-Olympische wedstrijden worden georganiseerd. De organisatie draait inmiddels op volle toeren. Per week komen zo’n dertig nieuwe medewerkers in dienst van LOCOG, (The London Organising Committee for the Olympic and Paralympic Games).
Indrukwekkend natuurlijk.

Tijdens de Spelen komen naast die duizenden LOCOG-medewerkers ook nog eens 70.000 vrijwilligers actie. Ook daar dus. Sport bindt en inspireert. Dat blijkt uit bovenstaande voorbeelden.

De stad Londen ‘kleurt’ langzaam Olympisch, en dat is mooi om te zien in ieder geval. Trouwens ook goed om vast te stellen dat de organisatie ook veel oog heeft voor de Paralympische Spelen, die vlak na de Olympische Spelen in Londen worden gehouden. Chef de mission Andre Cats van onze Paralympische ploeg kan gerust zijn. Alle faciliteiten, van vervoer tot en met de trainingsfaciliteiten en heel veel meer, zullen niet anders zijn dan voor de valide sporters. De organisatie is ook in handen van LOCOG, zodat de continuïteit is gewaarborgd.

Ik ben na een dagje Londen in ieder geval onder de indruk van de wijze waarop de locale organisatie alles, maar dan ook werkelijke alle onderwerpen aanpakt. Ik ben er van overtuigd dat, als wij inderdaad ooit zelf de Olympische Spelen willen organiseren, heel veel kunnen leren van onze vrienden aan de andere kant van de Noordzee.

O ja, over breedte- en topsport gesproken aan het begin van dit blog. Dat geldt voor de goede dus ook voor de Paralympische sporten. Ook daar gaan breedte- en topsport hand in hand met elkaar. Dat bleek afgelopen zaterdag op Papendal, waar voor de tweede keer de Paralympische Talentdag werd georganiseerd. In het bijzijn van o.a. ons nationale Paralympische tennisicoon Esther Vergeer werd op deze dag ‘gespeurd’ naar nieuwe Paralympische talenten die straks (wellicht is Londen te vroeg) in Rio de Janeiro voor de medailles gaan strijden.

Ook zo’n mooi sportinitiatief dus, waarvan we er in Nederland gelukkig zo veel hebben.


Gerard Dielessen
Algemeen directeur NOC*NSF 

Kijk hier voor eerdere blogs van Gerard Dielessen.
Volg hem op Twitter via twitter.com/gerarddielessen

Bekijk hier alle venues van Londen 2012.
Weblog Gerard Dielessen blogt over een inspirerend sportweekend. Singelloop 332x269
Deel dit via: