luiten88 Gerard Dielessen blogt over zijn bezoek aan topgolfevenement Dutch Open en stuitte op een noviteit.

zo 12 sep 2010
Trouvailles bij de Dutch Open 2010

luiten332
Prachtig event toch eigenlijk, de KLM Dutch Open Golf. Eén van de grootste sportevenementen in ons land. Geweldige organisatie, tienduizenden toeschouwers in vier dagen en sport van hoog niveau. Ik heb als sport- en golfliefhebber genoten van prima topsport op de fraaie baan van de Hilversumsche Golfclub. Na vijf jaar Zandvoort (Kennemer), was het open Nederlandse kampioenschap weer terug op de geheel verbouwde, maar toch vertrouwde mooie golfbaan in de mediastad.

Jammer dat de Nederlandse spelers zich wederom niet konden meten met de top van het leaderboard. Talent Joost Luiten kon het tot zaterdagmiddag redelijk bijbenen, maar helaas hield hij zijn zenuwen vanaf hole 7 tijdens de 3e omloop niet meer in bedwang en maakte hij de ene onnodige fout na de andere en zakte rap weg uit de top van het klassement.
Volgens mij is er nog een lange, maar zeker niet onmogelijke weg, te gaan voordat we zeker weten dat straks, tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro (2016), ook Nederlandse spelers zijn te vinden in het deelnemersveld.

Gelukkig is de Nederlandse Golf Federatie (NGF) onder leiding van technisch directeur Gordon Machielsen heel serieus en goed bezig met talentontwikkeling, begeleiding en verdere ontwikkeling van de topspelers/sters. Dat gaat overigens in heel goed overleg met prestatiemanager Roelant Oltmans van NOC*NSF. Alle vertrouwen dus dat daar in de komende jaren goede resultaten worden behaald. Voorlopig beschikken we nog niet over spelers zoals Dutch Open winnaar Martin Kaymar, de 25-jarige Duitser die eerder dit jaar al het PGA Championship won. Een prachtig talent waar wij hier in ons land wel een beetje jaloers op mogen zijn. Prachtige winnaar overigens.
golf332
Even terug naar het toernooi zelf. Complimenten aan Niels Markenstein en zijn crew van This is Golf. In nauwe samenwerking met de PGA, de Hilversumsche en de NGF zorgden zij weer voor een perfecte organisatie. Ik heb althans geen wanklank gehoord. De Golffederatie bracht ruim duizend vrijwilligers op de been en in de baan. Klasse! Leuk om te horen dat de Roeibond deze ervaringen wil delen in verband met de organisatie van het WK roeien in 2012. De baan lag er prachtig bij, iedere dag was zo’n beetje uitverkocht en het promodorp was veel ruimer opgezet dan vorig jaar bij de Kennemer. Kortom, de sfeer was uitstekend vanaf vorige week woensdag, toen het toernooi begon met een pro-am, waar ik zelf door tijdgebrek helaas voor moest afzeggen.

Nog een trouvaille: het eigen radiostation (KLM Open Radio) dat gedurende vier dagen in de lucht was. Volgens mij uniek, want alleen de Rydercup kent een dergelijk info-systeem. Iedere bezoeker kon van de organisatie een radiootje met koptelefoon mee de baan in krijgen. Verslaggevers, onder wie mijn eigen zoon (best trots), deden live verslag vanuit de baan. In de studio praatten Ramon van Wingerden en Pieter Landman de verslagen aan elkaar en interviewden daarnaast ook nog eens onophoudelijk interessante en relevante mensen, waaronder uiteraard de binnenkomende spelers zelf. Echt ontzettend leuke radio.

En zoals ik zaterdag al enthousiast twitterde vanuit de baan: een perfecte invulling van de zogenoemde ‘long tail’. Het is niet nodig om een evenement altijd via dure broadcast concepten bij het grote publiek in de huiskamer te krijgen. Het regende werkelijk complimenten vanuit het publiek voor dit initiatief. Want als je in de baan een golfwedstrijd wilt volgen is het best moeilijk om ‘overzicht’ te houden. Wie staat op welke plaats en zo… Maar dat ging nu dus heel eenvoudig met KLM Open Radio die bovendien ook via internet te volgen was. En als je dan ook nog aanvullende informatie krijgt.. Helemaal top!

Wellicht een idee voor andere grote sportevenementen?
Iets om over na te denken in ieder geval. 

Gerard Dielessen
Algemeen directeur NOC*NSF

Kijk hier voor eerdere blogs van Gerard Dielessen.
Volg hem op Twitter via twitter.com/gerarddielessen
Blog Gerard Dielessen blogt over zijn bezoek aan topgolfevenement Dutch Open en stuitte op een noviteit. luiten332
Deel dit via: