Gerard Dielessen_88x62

Weblog van Gerard Dielessen over een roerige week in de sport.

zo 05 sep 2010
Een roerige week: Geesink, Fignon, geen kabinet en Top 10

Gerard Dielessen-nieuw-200
Het was mij wel even een roerige week. Nog maar net weg voor een weekje vakantie in de VS, kreeg ik vorige week vrijdag al eerst een telefoontje vanuit Papendal over het toch onverwachte overlijden van Anton Geesink. Direct veel oud-collega journalisten aan de telefoon voor nadere info. Begrijpelijk natuurlijk. Anton is behalve een van de bekendste Nederlandse sporters ook IOC-er en bestuurslid van NOC*NSF. Daarnaast een van mijn sportjeugdhelden uit Utrecht. Zie mijn eerdere blog van vorige week. Wij zijn Anton veel te vroeg kwijt geraakt.

En sinds afgelopen weekeinde veel, ook wel verwachte publiciteit, rondom de presentatie van de zogenoemde ‘Studie Top 10’. Veel steun, maar ook kritiek uiteraard. Daarover zo meer. Tussendoor las ik op internet het bericht van het overlijden van oud-collega Jean Nelissen. Ik wist dat hij de laatste jaren niet bijster gezond meer was. Maar toch. Jean, …. een monument in de sportjournalistiek. Veel, en genoeglijke gesprekken met hem gevoerd, in de korte periode dat ik 2002/03 hoofdredacteur was van NOS Studio Sport, en ook daarna nog. Mooi mens. Jean heeft veel betekend voor de wielersport in ons land. En dan ook nog het overlijden van tweevoudig tourwinnaar Laurent Fignon, toch vooral bekend van zijn verloren Tour in 1989. De Amerikaan Greg Lemond won toen met 8 seconden verschil…

En vrijdag, op de weg terug van Bar Harbor naar Boston (zag ik tijdens een tussenstop in de plaatselijke Starbucks (heerlijk, altijd gratis wifi) van Kittery (ME) dat de kabinetsformatie was mislukt. Verbaasde mij niet, nadat ik een dag eerder de brief van Ab Klink had gelezen. Toch had ik er, eerlijk gezegd, behoorlijk de pest in. Want het land moet zo langzamerhand worden geregeerd. Niet alleen in het belang van de sport uiteraard.

Hoewel ik het wel buitengewoon prettig zou vinden als er heel snel een kabinet aantreedt dat de maatschappelijke en sportieve waarden van de sport in ons land omarmt. Er ligt immers een fraai Olympisch Plan 2028, waar wij (NOC*NSF, het Program Office 2028, de nationale sportbonden en alle alliantiepartners) heel graag mee verder willen. Het is alweer twee jaar geleden dat onze koningin het belang van het Olympisch Plan onderstreepte in de door haar uitgesproken Troonrede. Dus is het nu toch echt tijd voor handelen. Anders halen we dat niveau niet in 2016. Aan het werk zou ik zeggen!

En handelen moeten we zeker gebeuren als we onze Top 10 ambitie in 2016 willen waarmaken. Eerder deze week, zoals ik al zei, werd de Studie Top 10 gepresenteerd door Chef de Mission Maurits Hendriks. In de afgelopen maanden heeft hij samen met manager Topsport Jeroen Bijl en veel collega’s van de afdeling topsport van NOC*NSF in nauwe samenwerking met 25 topsportbonden en paralymische bonden en een deskundig panel een zeer nauwkeurig overzicht gemaakt van hoe wij (Nederland) er op dit moment sportief gezien voorstaan ten opzichte van de concurrentie. Feitelijk een hele professionele doorrekening. ‘Een hoge resolutie-foto’, noemde Maurits het terecht. Voor wie echt is geïnteresseerd, alle informatie over de Studie Top 10 is hier te vinden.

In de studie zijn alle medailleambities van de bonden geformuleerd. Het realiseren van die ambities kost geld. De optelsom komt uit op een bedrag van zo’n 200 miljoen, daar waar nu tussen de 30 en 40 miljoen aan topsport in ons land wordt uitgegeven. Irreëel zo’n verhoging in 2020? Het is maar wat voor een keuzes onze samenleving bereid is te maken. De ontwikkeling van sport speelt een steeds belangrijker rol in ons leven. Niet alleen als het gaat om het creëren van sociale samenhang. Uiteraard. Maar ook als het gaat om het streven naar een gezondere samenleving. Het is niet voor niets dat de twee primaire doelstellingen van het Olympisch Plan bestaan uit het verwezenlijken van de top 10 ambitie in 2016 en het verhogen van de nationale sportparticipatie van 65 naar 75% in datzelfde jaar.

Topsport en breedtesport gaan hand in hand. Eén van de interessante inzichten van de Studie is dat Nederland haar medailles tegen relatief lage onkosten weet te winnen. De verklaring: 25.000 sportverenigingen die de basis vormen van onze sportpiramide. Jonge sporters met talent worden daardoor al heel snel opgemerkt, terwijl in andere landen kapitalen worden uitgegeven om talent op het spoor te komen. Maurits noemt dit niet voor niets het: “Nederlands model”. En daar willen/moeten we verder in investeren.

De komende maanden gaan de collega’s van de afdeling Topsport aan de slag met het uitwerken van de studie en zullen daar de betrokken bonden heel nauw bij betrekken. Ik ben blij dat zij zich verzekerd weten van de steun van oud toptennisser Richard Krajicek. In zijn Telegraaf column van dit weekeinde schrijft hij: "Daarom ben ik blij dat dankzij het onderzoek in opdracht van NOC*NSF is gebleken dat het met de ambities van de Nederlandse sport(bonden) wel goed zit. Ik ben en blijf nu eenmaal een sporter in hart en nieren en dus doet het me goed te zien dat mensen serieus bezig zijn het (top)sportklimaat in Nederland te verbeteren. De ambitie is er, zo weten we nu. En met ambitie begint alles. Geloof mij maar!"

Ambities formuleren. Daar gaat het wat mij betreft ook helemaal om. Zonder ambities géén topsport, géén helden, géén identificatie, een géén impulsen voor de door iedereen gewenste ontwikkeling van de sportparticipatie (vooral bij jonge kinderen).

Daarom zeg ik tegen Maurits Hendriks en zijn team: Gogogo!!!

Gerard Dielessen
Algemeen Directeur NOC*NSF

Kijk hier voor eerdere blogs van Gerard Dielessen.
Volg hem op Twitter via twitter.com/gerarddielessen
Weblog Gerard Dielessen over een roerige week: Geesink, Fignon, geen kabinet en Top 10. Dielessen_332x269
Deel dit via: