jos201088

wo 25 aug 2010
Van der Vaart zeilt naar zilver

Daphne zilver 332x269
SINGAPORE - Daphne van der Vaart heeft dinsdag de zilveren medaille veroverd op de Jeugd Olympische Spelen. De zeilster steeg door een tweede plaats in de slotrace in de Byte-CII klasse van de derde naar de tweede plaats in het klassement. Het is de vierde medaille van de Nederlandse ploeg in Singapore, na het goud voor de hockeysters, het zilver voor handboogschutter Rick van den Oever en het brons voor de wielerploeg.

In de laatste race verschenen, in tegenstelling tot de normale medalrace, alle boten aan de start. De race telde niet dubbel, maar mocht niet worden afgetrokken. Voorzichtigheid trief derhalve, een valse start zou de medaillekansen meteen tot nul reduceren. “Er stond een flinke stroming bij de start, dus ik heb een veilige plek gekozen”, verklapte de Rijpweteringse haar strategie.

De stroming waarin Van der Vaart startte, draaide daarna gunstig. “Ik heb in het eerst kruisrak geen risico genomen, gecontroleeerd gevaren en ik kwam als achtste bij de zijboei.” De Nederlandse hield met een schuin oog Constanza Stolz, de nummer twee in het klassement, in de gaten. Het verschil tussen haar en de Duitse moest vier boten zijn om het zilver te kunnen veroveren. “Het veld lag heel dicht bij elkaar vandaag.”

Van der Vaart sloeg vervolgens een goede slag. “Voor de wind heb ik als enige op de stroom gelet. Opnieuw ook gecontroleerd gevaren, en ik kwam als derde bij de bovenboei.” De Duitse lag inmiddels ver achter in plaatsen, maar omdat het veld redelijk compact voer, moest Van der Vaart scherp blijven.

Met de wind mee was de Zuid-Hollandse het hele toernooi al snel, zo ook in de finale. Ze haalde de zeilster uit Singapore bij en legde beslag op de tweede plaats. Het zilver was vervolgens zeker, de Duitse concurrente finishte in het achterveld en moest genoegen nemen met brons. Het goud was voor de Oostenrijkse Lara Vadlau.

“Waanzinnig blij”, was het 16-jarige zeiltalent. “Ik moest na een slechte tweede dag van heel ver komen. Ik had drie slechte races staan en mag er maar twee aftrekken. Ik heb daardoor het hele toernooi het gevoel gehad dat ik aan een inhaalrace bezig was. Ook vandaag nog.”

De stralende Van der Vaart wist één ding zeker. “Ik heb heel veel geleerd hier, dat was niet zo geweest als ik het goud had gewonnen zonder fouten te maken. Die tweede dag, je moet soms in tien seconden een beslissing nemen en die kun je niet meer terugdraaien. Maar van de fouten die ik toen heb gemaakt heb ik in de volgende races profijt gehad, ik heb er duidelijk van geleerd, ervaren wat fout is en wat goed,” aldus de winnares van Jeugd Olympisch zilver. 

Foto's:
>> Slideshow huldiging Daphne van der Vaart:


Lees ook:
>> Van der Vaart naar derde plaats
>> Zeilster Van der Vaart doet goede zaken
>> Dubbel gevoel Van der Vaart, Badloe weer van de partij
>> Zeilster Van der Vaart valt terug
>> Van der Vaart opent sterk, blessure Badloe
Singapore 2010

Vierde medaille voor Nederland tijdens Jeugd Olympische Spelen.

Daphne zilver 332x269
Deel dit via: