Gerard Dielessen_88x62 Algemeen directeur Gerard Dielessen over het gebrek aan media-aandacht voor de JOS.

wo 25 aug 2010
De Jeugd Olympische Spelen en het gebrek aan media-aandacht

Feest bij de hockeysters (foto: Frank Uijlenbroek)
Sinds ik vorige week terugkeerde uit Singapore, struin ik regelmatig het internet af voor nieuws van de eerste Jeugd Olympische Spelen. Want als je met eigen ogen hebt gezien wat er allemaal gebeurt in het verre Singapore dan wil je wel op de hoogte blijven van alle prestaties van onze Nederlandse jeugdequipe. De social networks vormen voor mij een belangrijke bron. Vooral Twitter werkt goed, omdat een aantal begeleiders, waaronder Harrie Cremers (@harrie_ad6), Wietse van Alten (@wietsevanalten) en Mark Bos (@jeugdOS2010), en sinds dit weekeinde ook Maurits Hendriks (@FortAltCit) bijna continu verslag doen van wat daarginds allemaal gebeurt. Zo werd ik bijvoorbeeld, tijdens de MT-vergadering van NOC*NSF gistermiddag, bijna van minuut tot minuut op de hoogte gehouden van de tussenstand van de dameshockeyfinale tussen Nederland en Argentinië. Complimenten!

Nog meer complimenten trouwens voor al die stoere hockeymeiden die komend weekeinde de eerste Nederlandse gouden medaille behaald tijdens een Jeugd Olympische Spelen, mee naar huis brengen.

Natuurlijk, in de kranten, op de radio, op televisie wordt zo nu en dan ook wel wat aandacht besteed aan de YOG2010, maar eigenlijk is dat toch allemaal maar minimaal. Beelden van de hockeyfinale heb ik op de Nederlandse tv in ieder geval niet gezien. Jammer en ook niet zo goed te begrijpen.

Ik vind het opvallend dat zo’n prachtig, prestigieus en sprankelend Olympisch evenement hier in Nederland niet veel meer aandacht krijgt. Vanuit mijn nieuwe verantwoordelijkheid als algemeen directeur van NOC*NSF zit ik nu aan de ‘andere kant’ ten opzichte van mijn vorige baan als algemeen directeur van de NOS. Die nieuwe verantwoordelijkheid leidt vanzelfsprekend ook tot een andere betrokkenheid bij dergelijke evenementen. Maar niet per definitie tot een geheel ander inzicht.

Ik snap heel goed dat de Youth Olympic Games (in tegenstelling tot de reguliere Olympische Spelen) niet live worden uitgezonden. Alhoewel de indrukwekkende openingsceremonie zeker meer dan een miljoen kijkers op een televisiekanaal zou hebben getrokken. Kijk maar eens naar deze twee samenvattende filmpjes op Youtube en geniet van dit frisse, jeugdige spektakel:


Het zou de NOS, of in ieder geval de Publieke Omroep, mede in het kader van het op Olympisch niveau brengen van ons land, niet misstaan om tenminste een samenvattend programma of iets dergelijks, van het evenement uit te zenden, zoals dat ook gebeurt met de Paralympische Spelen.

Daarnaast liggen de onderwerpen werkelijk voor het oprapen, zo heb ik met eigen ogen kunnen zien. Tal van oud-olympiërs begeleiden de jonge atleten, van wie er zeker een aantal binnen een paar jaar zullen doorstomen naar het hoogste podium. Het is werkelijk een genot om te zien hoe al die jonge sporters daarginds in Singapore strijden om de hoogste plaatsen, met alle sportieve emoties die daarbij horen, en daarnaast ook nog eens aandacht hebben voor allerlei culturele en educatieve programma’s.

Atleten uit maar liefst 205 landen doen mee aan de YOG. In veel van die landen is er wel veel meer media-aandacht dan bij ons. Wij hebben het tot nu toe moeten doen met prima publicaties in De Telegraaf (als enige krant met een verslaggever ter plekke), deze week een pagina in het AD en verder wat ‘verdwaalde’ onderwerpen. Zo had ik eerder deze week een kort radio–interview met het programma Knooppunt Kranenburg over de vraag waarom er zo weinig aandacht is voor de YOG. Tsja, zo gaat dat dus.

Eind vorige week was er ook al opwinding over het feit dat de Nederlandse media, inclusief de Publieke Omroep, geen aandacht besteedde aan het WK Zwemmen voor gehandicapten. Inderdaad ook geen evenement om uren achtereen live uit te zenden. Maar, zoals Cees Rein van den Hoogenband mij verontwaardigd vertelde, een paar leuke onderwerpen over dit mooi georganiseerde evenement hadden toch niet misstaan. “Als Pieter, Inge de Bruin, Jochem Uytdehaage en Esther Vergeer hier komen kijken en medailles komen uitreiken, dan zijn daar toch best een paar leuke onderwerpen van te maken.”

Volgens mij heeft hij gelijk.

Als we Nederland in 2016 op Olympisch niveau willen hebben dan past daar ook bij dat we mooie en goed georganiseerde sportevenementen de media-aandacht geven die ze verdienen. Ook hier hebben we nog een lange en ambitieuze weg te gaan.

Deze dagen volg ik de Youth Olympic Games in ieder geval via Youtube, Twitter en de speciale website van YOG2010: www.singapore2010.sg. En die van NOC*NSF zelf natuurlijk: www.noc-nsf.nl/jeugdos2010.

Na de hockeyfinale had ik gisteravond even contact met chef de mission Maurits Hendriks en manager Topsport Jeroen Bijl. Ook zij zijn heel enthousiast over dit nieuwe Olympische evenement. Authentiek, sprankelend, eerlijk, topsport, talentontwikkeling en enthousiasme zijn woorden die dan over meer dan 7.000 kilometer worden uitgewisseld. Daar word ik erg blij van!

Net als overigens van de zilveren plak voor Daphne van der Vaart, vanochtend vroeg zeer knap zeilend behaald!

In dit najaar gaan we het evenement in ieder geval goed evalueren en het zal mij niets verbazen als we tot de conclusie komen dat we een bid gaan uitbrengen op één van de komende Jeugd Olympische Spelen.

Maar daarover later in dit jaar ongetwijfeld veel meer.

Gerard Dielessen
Algemeen directeur NOC*NSF

Kijk hier voor eerdere blogs van Gerard Dielessen.
Volg hem op Twitter via twitter.com/gerarddielessen
Weblog Algemeen directeur NOC*NSF Gerard Dielessen over de media-aandacht voor de JOS. Hockeysters met vlag 332x269
Deel dit via: