zo 22 aug 2010
WK zwemmen voor gehandicapten: trots en allure

Dielessen_332x269Foto: Mathilde Dusol
Lees zojuist een mooie reportage van Volkskrant-journalist John Volkers over het WK zwemmen voor gehandicapten in Eindhoven. Kop boven het verhaal: “Topsport, maar met beperking”. Mooi bedacht door de koppenmaker van de Volkskrant.

Want hierover gaat nu precies de al jarenlange discussie. Kunnen mensen met een handicap topsport bedrijven? In de ogen van velen niet in ieder geval. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de media-aandacht. Die is minimaal, juist ook voor dit toernooi dat de afgelopen week werd georganiseerd in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven.

Toch is dat jammer. Want het gaat om een wereldkampioenschap waar in verschillende andere landen juist wel veel aandacht aan is besteed. Engeland, Brazilië en Australië bijvoorbeeld.

Ikzelf ben afgelopen vrijdag even gaan kijken bij dit mooie evenement. Ik was werkelijk onder de indruk van de organisatie, die in niets verschilde van het EK zwemmen in 2008 in het zelfde zwembad. Volle tribunes, uitstekende sportieve sfeer, meer dan driehonderd vrijwilligers, perfect ingerichte atletenverblijven, top trainingsmogelijkheden, etc. etc. Vol allure dus. Complimenten voor toernooidirecteur Henny Smoorenburg (nog dank voor de rondleiding Henny) en toernooivoorzitter Henny Jacobse zijn meer dan op zijn plaats. Ook International Paralympic Committee (IPC) voorzitter Philip Craven en directeur Xavier Gonzales waren vol lof over de organisatie. Mooie opsteker natuurlijk. Ook al omdat Philip Craven ook IOC-lid is.

Ik mocht zelfs met oud PSV-voorzitter Harry van Raaij een aantal medailles uitreiken. Echt heel inspirerend om sporters die gedwongen moeten leven met allemaal beperkingen te kunnen huldigen voor zoveel publiek. Een feestje.

Ik zie wel dat de paralympische (sport)beweging nog een lange weg heeft te gaan voordat er sprake is van een volledige acceptatie in de ‘normale’ wereld. Ik sprak daar afgelopen vrijdagavond ook nog eens over met Esther Vergeer, veelvuldig tenniskampioene en niet alleen voor veel paralympische sporters een icoon.

Ook zij is het eens met het feit dat door die ontelbare categorieën die de paralympische sport rijk is, nog eens flink de stofkam moet worden gehaald. Bij het zwemmen, in Nederland misschien wel de populairste paralympische sport, zijn veertien categorieën. S1 tot en met S14. Zwemmers die uitkomen in de klasse S1 t/m S3 hebben de ergste beperkingen. Van S11 tot en met S13 hebben sporters een visuele beperking. En S14 is voor zwemmers met een verstandelijke beperking. Ik zou het heel verstandig vinden als een groot aantal klassen wordt geschrapt van de kalender van de internationale toernooien.

Natuurlijk, niets dan respect en bewondering voor deze sporters. Maar met wedstrijdsport heeft het weinig meer te maken. De verschillen zijn zo enorm, dat het bijna respectloos wordt. Met alle negatieve beeldvormingverschijnselen er gratis bij bovendien. Dat is niet goed.

Gelukkig staat dit onderwerp vandaag en morgen weer op de agenda van de vergadering van het IPC, waar ook onze chef de mission André Cats van ons Paralympisch team en het Nederlandse IPC-bestuurslid Rita van Driel bij aanwezig zijn. Benieuwd naar de uitkomst, twitterde Esther Vergeer vanochtend al. Dat geldt voor mij evenzeer.

Maar voorlopig kunnen we terugkijken op een zeer geslaagd WK zwemmen voor gehandicapten in Endhoven. Tot slot nog even een opvallende passage uit het verslag van John Volkers: "Er zijn bij deze WK voor gehandicapten in Eindhoven alle verplichtingen van de topsport. Dus zijn er ook de interviews na afloop. Een Britse en een Duitse cameraploeg flankeren ons in de mixed zone van het Pieter van de Hoogenband Zwemstadion. Boven ons zitten de mensen van de Australische televisie. De NOS is er niet."

In de loop van de komende week zal ik een blog schrijven over de media-aandacht van de Youth Olympic Games in Singapore. Een paar vergelijkingen zijn dan wel te maken met het WK zwemmen voor gehandicapten.

Gerard Dielessen
Algemeen directeur NOC*NSF
 
Lees hieronder de weblogs van Gerard Dielessen over de Jeugd Olympische Spelen:

Over de waarde van de Jeugd Olympische Spelen (17 augustus)
Over de YOG, de kroonprins en handboogschieten (16 augutus)
NOC*NSF Weblog Gerard Dielessen: WK zwemmen voor gehandicapten: trots en allure. Dielessen_332x269
Deel dit via: