Wielrenners pakken brons op Jeugd Olympische Spelen

Brons voor wielerploeg 300
SINGAPORE - De Nederlandse wielerploeg heeft een bronzen medaille veroverd op de Jeugd Olympische Spelen in Singapore. In de wegwedstrijd verzamelden de Nederlandse renners genoeg punten om de Belgen net voor te blijven. Alleen Colombia en Italië waren sterker dan Oranje.

In het jeugd olympische wielertoernooi werden geen individuele medailles uitgereikt, maar kwamen de landen met ploegen van drie jongens en één meisje in actie. De jongens startten op hun eigen onderdeel. Zo nam Thijs Zuurbier het mountainbiken voor zijn rekening, Friso Roscam Abbing de tijdrit en Twan van Gendt de BMX-wedstrijd. Het drietal startte daarnaast in de wegwedstrijd.

Het meisje, Maartje Hereijgers, deed haar eigen onderdeel (BMX) en daarnaast twee voor haar vreemde disciplines, mountainbike en tijdrit. Bij elke wedstrijd kreeg de nummer één geen strafpunten en degene die onderaan eindigde de meeste, waarna alle resultaten per land werden opgeteld en er een eindstand uitrolde.

Na de meisjestijdrit van zondagochtend bezette Nederland de tweede plaats. Om zo min mogelijk strafpunten te scoren in de wegwedstrijd was het voor BMX'er Twan van Gendt zaak de race uit te rijden. Mountainbiker Thijs Zuurbier moest proberen zo kort mogelijk te eindigen en wegrenner Friso Roscam Abbing moest proberen de concurrentie in de sprint voor te blijven.

De race, vijf ronden van negen kilometer in het zeer warme Marina Bay, verliep in de eerste twee ronden naar wens. Het Nederlandse trio reed mee in het voorste peloton. In de derde ronde moest BMX'er Van Gendt de meute laten gaan. "Het klimmetje en de tempowisselingen braken me. Ik besloot mijn eigen tempo te rijden en zo de finish te halen."

In dezelfde ronde zetten Argentinië, Denemarken en Colombia een ontsnapping op touw. "Net de drie die je niet weg wilt zien rijden", zei coach Thea van Rijnsoever. Het trio liep meer dan een halve minuut weg en het podium leek uit zicht te verdwijnen. "We gingen op kop rijden, maar niemand wilde helpen", zei Roscam Abbing. "Anderhalve ronde voor het eind dacht ik, dit gaan we nooit meer dicht krijgen", hijgte Zuurbier na.

Het duo bleef niettemin op kop rijden. "Anders heb je helemaal niets, dus dan maar helemaal kapot gaan in de jacht", gaf Roscam Abbing de moed niet op. Net toen de Nederlanders het podium in rook dachten te zien gaan, kwam er hulp. "De Australiër Jay McCarthy kwam op kop en reed het gat dicht.

Zuurbier dook de laatste bocht voor de finish als derde in. "Daarna zag ik ze één voor één voorbijschieten." Roscam Abbing spurtte met zijn laatste krachten naar de achtste plaats, de Belg Boris Vallee won de race. Zuurbier werd 34ste, Van Gendt kwam als 57ste over de meet.

Vervolgens was het wachten geblazen tot de jury de ingewikkelde rekensom gemaakt had. De renners doolden door de gangen van het stadion. Maartje Hereijgers: 'Ik wist dat het derde of vierde zou zijn." Coach Van Rijnsoever en mecanicien brachten het verlossende woord, brons, waarna de groep elkaar in de armen viel. "Dit is een hechte groep geworden. Voor het toernooi kenden ze elkaar niet, we hebben hier hard getraind, flink aan het groepsproces gewerkt en dan is dit een mooie beloning." 

Lees ook:
>> Maartje Hereijgers knap tiende op tijdrit
>> Zuurbier zevende, Hereijgers zestiende op mountainbike