Weblog Gerard Dielessen (II)

Willem Alexander en Gerard Dielessen
Over de waarde van de Jeugd Olympische Spelen

Onze hockeymeisjes treffen het niet. Vanmiddag werd hun wedstrijd, dit keer tegen Zuid-Afrika, weer onderbroken vanwege regen en onweer. Gelukkig stonden ze al met 4–0 voor met nog een paar minuten te spelen in de eerste helft. Ook gisteren werd hun wedstrijd stil gelegd vanwege onweer. Uiteindelijk wonnen de Nederlandse meiden tegen Zuid Afrika vandaag gemakkelijk, met maar liefst 13–0.

Mooi om te zien hoe deze jonge atleten met hun sport om gaan. Al eerder deze week bij een paar trainingen geweest onder leiding van de ervaren Clarinda Sinnige en Ageeth Boomgaardt, overigens samen goed voor vier deelnames aan de reguliere Olympische Spelen. Onder de indruk.

Het is moeilijk om te voorspellen hoeveel en vooral welke Nederlandse atleten medailles gaan winnen hier tijdens de eerste Jeugd Olympische Spelen. Maar dat de Nederlandse hockeymeisjes een kans maken, is voor mij wel zeker. Ze spelen goed, ogen fris en fit en zijn heel enthousiast.

Tijdens de hockeywedstrijd van vanmiddag nog even met onze chef de mission Ad Roskam verder zitten praten. Hadden we immers alle tijd voor, omdat de wedstrijd werd onderbroken door al die geweldig grote regendruppels. Ook hij vindt het moeilijk te voorspellen wie in de komende dagen allemaal op het podium terecht komen.

Want er is weinig tot niets bekend over de concurrentie van de atleten uit al die andere 204 deelnemende landen. Dat maakt het allemaal ook zo authentiek, zo puur naar mijn idee, wat niet wil zeggen dat in ieder geval onze deelnemers niet willen presteren. Integendeel.

Door hier in Singapore mee te doen, liet Ad weten, krijgen al die sporters een enorme ‘boost’. “Alle Nederlandse sporters hebben zich eerst moeten kwalificeren, net als bij de gewone Spelen, dus ze leven hier al een jaar naar toe.” En: “Die willen straks natuurlijk allemaal naar de Olympische Spelen”.

Ik kan mij daar alles bij voorstellen inderdaad. Meedoen hier, smaakt zo vanzelfsprekend naar meer. Wat dat betreft ben ik heel benieuwd wat Maurits Hendriks, chef de mission van het ‘grote’ Olympische Team en Jeroen Bijl, manager Topsport van NOC*NSF, van dit evenement vinden.

Gelukkig gaan zij eind van deze week hier ook een paar dagen kijken, ervaringen opdoen en met sporters, coaches en anderen spreken. Dan kunnen we later met de leiding van het Jeugd Olympisch Team, de begeleiders en de sporters een goede evaluatie maken. Een evaluatie die we nodig hebben om te kunnen beoordelen of en hoe we deelname aan dit event moeten gaan inpassen in ons topsportbeleid en of we uiteindelijk ook een serieus bid zouden moeten overwegen om de Youth Olympic Games ooit naar Nederland te halen.

Wat dat laatste betreft is ook de evaluatie van het IOC natuurlijk van belang. Ik verwacht hun bevindingen in de loop van het najaar. Voor 2014 is al bepaald dat de Jeugd Olympische Spelen in Nanjing (China) zullen zijn. Over 2018 besluit het IOC in 2013 en ik merk dat daar al volop gegadigden voor zijn.

Maar voor dit moment geen twijfel. Ik ben heel enthousiast over wat ik hier meemaak: de sfeer, de toewijding, de sport, de combinatie van sport, cultuur en onderwijs. Of, zoals IOC – president Jacques Rogge vrij vertaald zei tijdens zijn openingstoespraak: Een kampioen worden is één, maar een kampioen blijven is een ander verhaal. En daar heeft hij natuurlijk zeer gelijk in. Ik denk dat als je hebt meegedaan aan de YOG 2010 je een mooie toekomst tegemoet gaat als volwassen Olympiër.

Zo dadelijk vertrek ik, samen met voorzitter Andre Bolhuis en Marije Dippel van NOC*NSF international affairs in ieder geval met een heel blij gevoel en heel veel bruikbare ervaringen terug naar Nederland. Voor nu wens ik alle sporters, hun begeleiders, Chef de mission Ad Roskam en José Jansen (plv. chef de mission) hier nog een hele mooie tijd toe tijdens deze eerste Jeugd Olympische Spelen.

Maar ik heb zo het gevoel dat dat wel gaat lukken.

Gogogogo dus allemaal!!!

Gerard Dielessen
Algemeen Directeur NOC*NSF
 
>> Lees hier het eerste weblog van Gerard Dielessen in Singapore