Kinderen op basisschool minder fit zijn dan leeftijdsgenootjes van dertig jaar geleden.

vr 04 jun 2010
"Minimaal drie uur sport- en bewegingsonderwijs op iedere school noodzakelijk"

225x170 gymles
ARNHEM - "Minimaal drie uur sport- en bewegingsonderwijs op iedere school, in een multifunctionele sportaccommodatie en onder begeleiding van een vakleerkracht. Dat is absoluut noodzakelijk om de Nederlandse jeugd weer fit te krijgen." Aldus André Bolhuis (voorzitter NOC*NSF) en Jan Rijpstra (voorzitter Koninklijke Vereniging van leraren Lichamelijke Opvoeding, KVLO) bij de opening van Mission Olympic The School Final in het Olympisch Stadion te Amsterdam.

Bolhuis en Rijpstra reageren daarmee op het onderzoek van het VU Medisch Centrum waaruit blijkt dat de kinderen in de groepen 7 en 8 van de basisschool significant minder fit zijn dan hun leeftijdsgenootjes van dertig jaar geleden.

André Bolhuis: "Dat zet ons al meteen op achterstand bij de middelbare schooljeugd die toch al de neiging heeft op het sportieve vlak af te haken. Het volgende kabinet moet echt wat gaan doen en ik snap best dat dit in economisch lastige tijden moeilijk is. Daar hebben we wat op gevonden: meer doen met minder middelen."

Mission Olympic
Tijdens The School Final 2010 van de achtste editie van Mission Olympic 2010 verzamelden meer dan 5000 sportieve jongeren zich in het Olympisch Stadion in Amsterdam om de strijd aan te gaan in zestien verschillende sportdisciplines van de grootste schoolsportcompetitie van Nederland. Zoals het een landelijke finale betaamt, werd de dag spectaculair en sportief geopend door André Bolhuis, in aanwezigheid van Ivo Opstelten, Erica Terpstra, Edwin van der Sar en Nicolien Sauerbreij. Deze finale is het sluitstuk van de Mission Olympic scholencompetitie waar zo’n tweehonderd scholen en 150.000 leerlingen aan hebben meegedaan.

Ivo Opstelten over Mission Olympic: "Met het Olympisch Plan 2028 willen we heel Nederland op Olympisch Niveau brengen. Met Olympisch niveau bedoelen we onder andere dat je het beste uit jezelf haalt. En dat is wat die 5000 leerlingen van die 170 scholen nu net vandaag hier gaan doen. Mooi om daar bij te zijn. Hiermee draagt Mission Olympic direct bij aan de welzijns- en breedtesportambitie van het Olympisch Plan 2028. Prachtige samenwerking tussen de scholen, de sport en de IOC partner Coca Cola."

>> Sportaanbod voor het onderwijs
>> "Kiezen voor Olympisch Plan betekent nú investeren in meer en goed bewegingsonderwijs”
NOC*NSF Bolhuis en Rijpstra: "Minimaal drie uur sport- en bewegingsonderwijs op iedere school noodzakelijk". 332x269 gymles
Deel dit via: