Elke Olympische en Paralympische medaille is uniek

Medailles
Op 15 oktober zijn in Vancouver de Olympische en Paralympische medailles getoond. Gedurende twee jaar zijn aboriginal kunstenaars, samen met eerdere Olympische medaillewinnaars, bezig geweest met het ontwerpen van het eremetaal. De medailles zijn niet plat maar golvend, hebben een diameter van 100 millimeter, zijn ongeveer 6 millimeter dik en wegen tussen de 500 en 576 gram. Elke Olympische en Paralympische medaille is uniek en heeft elementen in zich van een orka, bijvoorbeeld de vorm van een oog of vin.

Voor de West Coast First Nations is de orka het symbool voor waardigheid en teamwork.
Zowel in Vancouver als in Whistler worden de medailles dagelijks uitgereikt op het Medal Plaza. BC Place Stadium in Vancouver en het centrum van Whistler vormen straks het decor voor een anderhalf uur durende show, waarin alle medaillewinnaars van die dag worden gehuldigd. De ceremonie begint om 18.30 uur plaatselijke tijd met een traditioneel, inheems welkom. Tussen 19.00 en 19.30 uur worden de medailles uitgereikt en de show wordt afgesloten met een spetterend concert. Medaillewinnaars ontvangen een aantal kaarten voor familie en vrienden. Een accreditatie geeft altijd, en gratis, toegang tot de ceremonie. Het publiek kan kaarten kopen bij de entree.

Teamoverdracht
De teamoverdracht van het Nederlands Olympisch Team voor Vancouver 2010 vindt zaterdagmiddag 2 januari 2010 plaats in Hotel- en Congrescentrum Papendal. Gekwalificeerde sporters en hun begeleiders ontvangen, zodra hun kwalificatie voor Vancouver 2010 officieel is bevestigd, een persoonlijke uitnodiging van NOC*NSF via de e-mail. Ieder lid van het Nederlands Olympisch Team mag drie introducés meenemen naar de teamoverdracht. Na afloop van het officiële programma kunnen alle leden van het Nederlands Olympisch Team hun kledingpakket, wederom verzorgd door ASICS en Suitsupply, meenemen.

Holland Heineken House
NOC*NSF is, samen met Official Supplier Heineken, druk bezig met alle voorbereidingen rondom het Holland Heineken House. Naast allerlei faciliteiten voor de Nederlandse supporters zullen ook voor het Nederlands Olympisch Team de zaken tiptop worden geregeld. Zo wordt er bij het Holland Heineken House onder meer een krachttrainingsruimte gerealiseerd.

Tentenbouwer Neptunus, Official Supplier van NOC*NSF, zal direct grenzend aan het Holland Heineken House een tent plaatsen van zo’n 225 m², die door NOC*NSF zal worden ingericht met state-of-the-art apparatuur. Het streven is dat deze krachttrainingsruimte op 1 februari 2010 volledig operationeel is.

Na een training of wedstrijd even bijkomen kan in de exclusief voor hen toegankelijke atletenruimte. In de in Hollandse sfeer ingerichte ruimte kunnen sporters en begeleiders loungen, ongestoord internetten, Nederlandse kranten lezen en de uitzendingen op de Nederlandse televisie volgen. Ook is er een ruimte waar sporters zich, in overleg met gastvrouw Barbara de Loor, even kunnen terugtrekken met familie en vrienden.