vr 15 nov 2019
NOC*NSF zet in op goed opgeleide trainer-coaches op niveau 3 en 4

Nina en Goos NOC NSF Doetinchem 300x200

DOETINCHEM - In Nederland sporten en bewegen wekelijks tien miljoen mensen. Allemaal verdienen zij een goede trainer-coach. Of het nu gaat om het 5-jarige meisje dat voor het eerst naar de hockeytraining gaat of de 85-jarige man die zijn wekelijkse baantjes in het zwembad trekt. Maar een goede trainer-coach is niet vanzelfsprekend, terwijl hij of zij een doorslaggevende rol speelt hoe lang iemand blijft sporten en bewegen.

NOC*NSF organiseerde donderdag 14 november de werkconferentie voor trainer-coaches op niveau 3 en 4. Op de conferentie, die werd gehouden op het Graafschap College in Doetinchem, waren mensen vanuit de sport, het onderwijs en het ministerie van OCW aanwezig. Samen formuleerden zij een antwoord op de vraag hoe de sport en het onderwijs beter kunnen samenwerken bij het opleiden van vakbekwame trainer-coaches op niveau 3 en 4.

"Een goede samenwerking tussen de sportbonden en het onderwijs is cruciaal", zegt Richard Kaper, Manager Sportparticipatie bij NOC*NSF. ‘Niet iedereen die trainer-coach is, heeft het vak op school geleerd. Het is belangrijk dat we ook de zij-instromers op verschillende leeftijden de mogelijkheid geven het vak te leren. Daarbij hebben we de kennis en kunde van de bonden nodig. Alleen als we samenwerken kunnen we zorgen voor goede trainer-coaches.’

Een goede samenwerking zorgt ervoor dat het onderwijs de studenten arbeidsperspectief kan bieden. Anderzijds profiteren organisaties van goede trainer-coaches in hun organisatie. Volgens Kaper speelt NOC*NSF hierin een verbindende rol. "Wij zijn de branchevereniging in de sport. De opleidingen zelf worden gegeven door de bonden en het onderwijs. Maar wij kunnen veel betekenen voor beide kanten."

Kaper meent dat een goede samenwerking veel nieuwe kansen biedt, zowel op kwalitatief als kwantitatief niveau. "De kwaliteit van de opleidingen gaat omhoog als we de krachten bundelen. Daarnaast moeten we op locatie samenwerken als blijkt dat in bijvoorbeeld Groningen de badmintonleraren dun bezaaid zijn."

De werkconferentie in Doetinchem moet daar een eerste aanzet toe zijn. Kaper: "Het is goed dat we de dialoog met elkaar zijn aangegaan en we de relaties die er al waren nog verder hebben uitgediept. De komende weken en maanden gaan we de volgende stappen zetten."

Staf

NOC*NSF zet in op goed opgeleide trainer-coaches op niveau 3 en 4

Nina en Goos NOC NSF Doetinchem 332x269
Deel dit via: