Pas op voor supplementen met geranamine

De afgelopen tijd zijn diverse internationale topsporters positief bevonden door het gebruik van voedingssupplementen met geranamine. Geranamine is een verboden stimulerend middel. Ook in Nederland zijn supplementen verkrijgbaar die deze stof bevatten. Het betreft vooral supplementen om af te slanken of om de vetverbranding te verhogen.

Geranamine is een stof die wordt verkregen uit geraniumolie, maar kan ook synthetisch worden gemaakt. Het extract bevat hoge concentraties methylhexanamine, ook bekend als methylhexaneamine, DMAA of dimethylamylamine. Geranamine zet de stofwisseling in een hogere versnelling, waardoor de gebruiker wat alerter zou worden en/of gewicht zou verliezen. Het wordt vooral gebruikt als afslankmiddel en vetverbrander (fatburner). Er zijn overigens geen wetenschappelijke studies bekend die deze claims ondersteunen. Ook kan de stof voorkomen in partypillen. Geranamine werkt minder sterk dan amfetamine of efedrine. 

Geranamine staat op de WADA-dopinglijst en wordt gerekend tot de specifieke stimulantia (S6b). Inmiddels is er internationaal een aantal sporters positief bevonden op geranamine.  

Geranamine is in Amerika verkrijgbaar als supplement. In Nederland hebben de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) en de Inspectie voor de Gezondheids-
zorg (IGZ) nog geen uitspraak gedaan of de stof moet worden beschouwd als supplement of als medicijn. In de tussentijd kan het ook in Nederland als supplement worden gekocht. Voor zover bekend, gebeurt het op dit moment alleen als ge├»mporteerd product. 

De Dopingautoriteit waarschuwt vooral sporters die in aanmerking (kunnen) komen voor dopingcontroles dat zij geen supplementen moeten gebruiken die geranamine bevatten. Overigens is al langer bekend dat voedingssupplementen dopinggeduide stoffen kunnen bevatten zonder dat dit op het etiket staat aangegeven. Om sporters meer zekerheid te bieden is het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssup-plementen Topsport (NZVT) opgezet. Een lijst van op doping gecontroleerde supplementen en meer informatie over NZVT is te vinden op www.antidoping.nl/nzvt.

Voor meer informatie:
www.dopingautoriteit.nl