vr 26 jul 2019
Drie jeugd olympische plakken voor judoka’s en zwemster

190726 handbal blij team na winst op ZWI 250x250

BAKOE - Twee zilveren en een bronzen medaille, finaleplaatsen en de nodige persoonlijke records – dat is het resultaat van weer een mooie dag voor Talent TeamNL op het Europees Jeugd Olympisch Festival in Baku.

Vandaag kwamen de zwaargewicht judoka’s bij het Europees Jeugd Olympisch Festival in Baku in actie. Carmen Dijkstra (+70kg) en Yael van Heemst (tot 70kg) slaagden er in om de finale te halen. Daar blokkeerden respectievelijk een Turkse en een Spaanse hun weg naar de winst, maar de zilveren medailles werden niettemin erg gewaardeerd. Dijkstra bereikte de finale via winst op een Bulgaarse, een Georgische en een Italiaanse judoka. Van Heemst versloeg een meisje uit gastland Azerbeidzjan, uit Rusland en uit Italië.

Ian van Herk (tot 81kg) werd in zijn eerste wedstrijd, die hij met ippon verloor, uitgeschakeld. Een kans op revanche in de herkansing kreeg hij niet. Axel Heeren, uitkomend tot 90kg, won van de Let Spika maar verloor de kwartfinale van de Fransman Liveze. Hij mocht wel herkansen, waarna hij eerst een partij met een golden score naar zich toe wist te trekken, maar zijn tweede herkansingswedstrijd alsnog verloor. Een zevende plaats viel hem daarmee ten deel.

Handbal
De handbalsters, het Oranje onder 17, wonnen vandaag de halve finale van Zwitserland. Talent TeamNL begon voortvarend en stond binnen de kortste keren ruim voor. De Nederlandse dekking hield alles goed op slot. Richting de rust vond Zwitserland wat vaker het doel, waardoor de stand halverwege op 13-8 stond. De tweede helft begon Nederland weer heel goed, wat resulteerde in drie doelpunten. Toen stokte het systeem een beetje. Zwitserland zag kans om dichterbij te komen.

Talent TeamNL toonde veerkracht en wist zich te herpakken. Hoewel Zwitserland aandrong, hield Nederland het heft in eigen hand. De scheidsrechter floot af bij een stand van 23-19 in het voordeel van Talent TeamNL. De finale staat zaterdag op het programma. Frankrijk, het team waarvan Talent TeamNL in de eerste poulewedstrijd in een sterke wedstrijd verrassend won, is dan weer de tegenstander.

Zwemmen
Milou van Wijk, zwemster en vrijeslagspecialiste, won brons op de 50m vrij. In de vroege ochtend zwom ze eerst de series. Daarna zwom ze samen met Janna van Koosten, Ismay Lichtendonk en Sterre Hendriks de 4x100m wisselslag. Dit team finishte als 11e in 4.21.95.

In de finalesessie streed Ismay Lichtendonk inde finale van de 100m rugslag. Ze zwom in een persoonlijk record van 1.03.82, wat haar de achtste plaats opleverde. Milou zwom in de halve finale van de 50m vrij ook een PR: 25.66. Dit was goed genoeg voor een finaleplaats. Daar zwom ze naar derde plaats, waarmee ze het podium mocht beklimmen voor de bronzen medaille.

Deel dit via: