Elf coaches over de voorbereiding op Beijing

Met goud en zilver in de rugzak kwamen hun sporters terug uit Beijing. Maar welke factoren gaven de doorslag in de voorbereiding op dat
succes? In het boek Smeden tot goud vertellen elf Olympische coaches over hun manier van werken. NOC*NSF wil met deze uitgave hun ervaringen borgen en hun kennis delen met anderen.

Hoe verliep de weg tussen het dromen over een medaille en de concrete opdracht om de beste van de wereld te worden en wat zien de coaches als hun belangrijkste bijdrage aan het resultaat? Hoe diep doken ze in het privéleven van hun sporters om hen de balans tussen arbeid en rust te laten vinden? Waar vonden ze de beste mensen voor het begeleidingsteam en hoe verliep die samenwerking? En hoe leerden ze hun sporters overeind te blijven in de heksenketel rond de Spelen?

Met die vragen ging auteur Cors van den Brink naar elf coaches. Bij ieder van hen kwamen dezelfde thema's op tafel. Daardoor kan de lezer overeenkomsten en verschillen ontdekken. De geïnterviewden gaven ook open en eerlijk inzicht in de belangrijkste dilemma's waarmee ze in de voorbereidingen op de Spelen werden geconfronteerd.

Veel coaches benadrukken bijvoorbeeld dat tijdens trainingsstages een grote stap vooruit gezet kan worden. Waterpolocoach Robin van Galen daarover: 'Maar je krijgt veel sneller irritaties als speelsters veel tijd met elkaar moeten doorbrengen. En voor mij als coach was het heel zwaar. We waren per jaar zo'n 48 weken bij elkaar. Ik zag mijn team vaker dan mijn eigen vrouw.'

Verschillen zijn er in de mate waarin de coach zich bezighoudt met het persoonlijk leven van de sporter. 'Ik heb soms de neiging er te dicht op te zitten, maar ik ken ook de angst van de coach om iets te laten liggen wat uiteindelijk doorslaggevend kan zijn voor het succes,' zegt judocoach Marjolein van Unen.
René Mijnders (roeien) stelt: 'Ik ben lang niet altijd de vertrouwenspersoon, want ik ben ook de man die uiteindelijk bepaalt wie er in de boot terechtkomen. Juist aan mij willen ze niet altijd laten blijken hoe het er voor staat.'

Smeden tot goud laat je kennismaken met de visies van Sjef Janssen, Marc Lammers, Jacco Koops, Chris de Korte, Maurice Paardenkooper, Josy Verdonk-schot, Jacco Verhaeren, Marcel Wouda en de boven genoemde coaches.
Smeden tot goud is een uitgave van ...daM Uitgeverij, in samenwerking met NOC*NSF (ISBN 978 90 71902 06 2, circa 100 pagina's, prijs: Ä 14,50). De presentatie van het boek is begin november tijdens het Nationaal Coach Platform.

Voor meer informatie:
www.sportenkennis.nl