Spelen 2016 naar Rio de Janeiro

Rio de Janeiro mag de Olympische en Paralympische Spelen van 2016 organiseren. Voor het eerst zullen de Spelen in Zuid-Amerika worden gehouden.

De uitslag van de verkiezing was tot op het laatst onzeker. In de eerste ronde viel de gedoodverfde winnaar Chicago af, in de tweede ronde Tokio. Na de derde stemronde kwam Rio als winnaar uit de bus. Doorslaggevend is wellicht geweest dat de hele bevolking en de overheid vierkant achter het bid van Rio (zes miljoen inwoners) stonden. Opvallend is dat Rio op de totale begroting van 13,9 miljard dollar liefst 11,1 miljard heeft uitgetrokken om de infrastructuur te verbeteren.

NOC*NSF-voorzitter Erica Terpstra reageert: 'Geweldig dat Rio de Janeiro, BraziliĆ« en eigenlijk heel Zuid-Amerika de Olympische en Paralympische Spelen van 2016 gaan organiseren. Dat zal een grote bijdrage leveren aan de sociale integratie binnen en buiten dat continent. Voor de Nederlandse sporters wordt het een fantastisch feest om in die adembenemende omgeving de sportieve strijd aan te gaan met de rest van de wereld.'