do 14 feb 2019
Prachtprestatie van kunstrijdster Caya Scheepens op EYOF

190214-Caya-Scheepens-met-coach-Nelum-Boom-332x269

Na het zien van de eindscore van 127.74 viel kunstrijdster Caya Scheepens haar coach Nelum Boom in de armen. Met haar mooie uitvoering van de vrije kür deed ze haar tegenvallende prestatie op de korte kür de dag er voor, toen ze viel, snel vergeten. Dit was het niveau wat ze wilde laten zien.

“Ik ben hier echt heel erg blij mee!” zo doet Caya enthousiast verslag. “Vandaag lukte het me beter om mijn focus te houden, en dat ik dan op zo’n hoog puntenaantal eindig, in zo’n topwedstrijd, met een strenge jury… Boven verwachting! Waar ik gisteren nog eindigde met een veertiende plek, ben ik vandaag opgeklommen tot de negende positie. Maar het belangrijkste is dat mooie puntenaantal, van 127,74.”

Ook coach Nelum Boom is heel tevreden. “Gisteren maakte Caya nog een paar foutjes. Vandaag viel alles op zijn plek, beter kon niet, dit is echt fantastisch!” Gevraagd naar het verschil tussen de prestaties van haar pupil op de korte kür woensdag en de vrije kür donderdag, licht Boom toe: “Caya hield vandaag haar concentratie beter vast. Een overvol stadion is best indrukwekkend. Dat zijn we niet gewend. Door die ervaring gisteren was ze daar vandaag beter op voorbereid.”

In de sportieve ontwikkeling van Caya beschrijft coach Boom het EYOF als een goede stap. “Dit evenement, en dit resultaat, is goed voor het zelfvertrouwen van Caya. Dit seizoen is haar laatste juniorenseizoen. Volgende week is het NK junioren, en begin maart het WK voor junioren, in Zagreb. Caya stond er al goed voor, maar met de prestatie van vandaag op zak kan het niet anders of ze mag ook daar ons land vertegenwoordigen.”

Net zoals bij het EYOF, is de verwachting dat bij het WK de Russische schaatsers aan de top staan. Heeft Boom deze week nog iets op kunnen steken van de Russische schaatsmacht? “In Rusland is kunstrijden heel groot. Het is populair, er zijn heel veel middelen beschikbaar. Ze staan op een onmetelijk hoog niveau. Jammer is dat ze niet delen. We hebben natuurlijk wel goed gekeken, bij de trainingen en bij de wedstrijd. Maar er worden hier amper nog puntjes op de i gezet. De schaatsers krijgen zo vlak voor de wedstrijd geen aanwijzingen meer, als toeschouwer krijg je niks te horen. Je kunt leren door te kijken naar de prestaties maar heel veel wijzer word je er hier niet van. Anderen delen wel, ik heb ook andere internationale coaches gesproken. Dat is mooi. Al met al is het EYOF niet alleen voor Caya maar ook voor mij een mooie ervaring geweest.”

Meer informatie over het European Youth Olympic Festival in Sarajevo: www.nocnsf.nl/sarajevo2019

EYOF 2019

Prachtprestatie van kunstrijdster Caya Scheepens op EYOF

190214-Caya-Scheepens-met-coach-Nelum-Boom-332x269
Deel dit via: