wo 30 jan 2019
Zes sporters naar Europees Jeugd Olympisch Winter Festival

Talent TeamNL Sarajevo 2019 300x200Talent TeamNL Sarajevo 2019

ARNHEM – Vandaag zijn op Papendal de zes sporters gepresenteerd die als Talent TeamNL gaan deelnemen aan de wintereditie van het European Youth Olympic Festival (EYOF) in Bosnië Herzegovina.

De zes talentvolle jonge sporters komen uit in drie takken van sport: alpineskiën, kunstrijden en shorttrack. In een competitie met 1600 sporters uit 45 andere Europese landen strijden zij over anderhalve week op het ijs en in de sneeuw om de medailles.

Talent TeamNL

Shorttracker Zeno de Boer, zestien jaar oud, woont in Zeist. Hij komt van Schaats Vereniging Utrecht en traint onder Olympisch shorttracker Niels Kerstholt en Bas van Weerden bij RTC Midden op De Vechtsebanen.

De zeventienjarige alpineskiester Kiara Derks uit Almere is aangesloten bij Snowsports Academy Racing en wordt gecoacht door Leroy Schrijnemaekers. Ze heeft de afgelopen maanden in verschillende races haar goede vorm al laten zien. Ze kwalificeerde zich half december niet alleen voor het EYOF, maar ook meteen voor het Junioren WK dat in de week na het EYOF plaatsvindt.

De Amsterdamse shorttrackster Yael Prenger is zestien jaar oud. Ze schaatst zowel op de lange als op de korte baan. Ook zij traint bij het RTC Midden, onder leiding van coaches Niels Kerstholt en Bas van Weerden.

Caya Scheepens uit Breda, 16 jaar, is kunstrijdster. Ze is aangesloten bij de Bossche Kunstrij Vereniging en traint onder begeleiding van haar coach Nelum Boom.

De zestienjarige shorttracker Jesse Speijers uit Rotterdam traint bij het RTC shorttrack in Dordrecht, onder leiding van coach Benny Bruggemans. Maar hij schaatst ook op de langebaan en doet op landelijk niveau aan wielrennen. Zijn ambitie is om de drie sporten zo lang mogelijk te combineren.

Shorttrackster Michelle Velzeboer, 15 jaar en uit Culemborg, is aangesloten bij het RTC-Midden en bij Shorttrack Brabant. Ook haar coaches zijn Niels Kerstholt en Bas van Weerden. Ze komt uit een echte shorttrackfamilie. Vader Mark Velzeboer nam in 1992 deel aan de Olympische Spelen in Albertville, samen met Michelles tantes Monique en Simone. Met haar iets oudere shorttrackende zus Xandra pendelt Michelle bijna dagelijks op en neer tussen woonplaats Culemborg en de schaatsbaan van het RTC in Utrecht.

TeamNL prestatiemanager Kayan Bool is chef de mission van Talent TeamNL Sarajevo2019. “Ik ben trots op deze sporters en coaches, op dit team,” vertelt hij. ”We gaan er met z’n allen iets moois van maken. Voor veel sporters is het EYOF het eerste grote multi-sportevenement dat ze meemaken en waarin zij zich kunnen meten met andere talentvolle sporters. Mochten ze ooit op de echte Olympische Spelen komen, dan kunnen ze de ervaringen vanuit dit evenement in hun rugzak meenemen. Ook de coaches kunnen veel leren van dit evenement en zijn daarom de afgelopen periode uitgedaagd om hier invulling aan te geven. Ik ben benieuwd hoe sporters en coaches zich binnen het team en in de internationale competitie staande houden en met welke lessen ze thuis komen die hun helpen bij het nemen van de volgende stap in hun ontwikkeling.”

Vlaggendraagster caya Scheepens 300x200Caya Scheepens

Vlaggendrager

Kunstrijdster Caya Scheepens is door de chef de mission gevraagd als vlaggendrager. Vanwege haar tak van sport, waar sporters al op jonge leeftijd doorstromen, zit zij het dichtst bij de overgang naar de senioren. Bool licht toe: “Ze is van dit team het verst in haar sportieve ontwikkeling.

Voor Caya zal dit een van de laatste juniorenevenementen zijn, de seniorenevenementen lonken. Daarbij: kunstschaatsen is wereldwijd enorm groot, maar in ons land is het een vrij kleine tak van sport. Ik wil behalve Caya, een meid die volgens mij sterk in haar schoenen staat, ook het kunstschaatsen in Nederland graag een podium geven. Want niet alleen Caya, ook deze mooie sport verdient dat!”

Sarajevo en EYOF

De inwoners van Sarajevo zien het plaatsvinden van het European Youth Olympic Festival als een historisch moment. In 1984 vonden de Olympische Winterspelen plaats in dezelfde stad, in het toenmalige Joegoslavië. Vijfendertig jaar en een oorlog verder staan ze te trappelen om zich opnieuw en hernieuwd met een Olympisch evenement aan de wereld te kunnen laten zien.

Op initiatief van de Europese Olympische Comités wordt het EYOF elke twee jaar georganiseerd, in een zomer- en een wintereditie. Van 10 tot en met 15 februari zijn in Sarajevo zo’n 1500 wintersporters actief in de leeftijd van 14 tot en met 18 jaar. In voorbereiding op en tijdens het evenement doet een sporter veel unieke ervaringen op die een bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling tot topsporter.

Meer informatie en nieuws over het evenement en de Nederlandse deelnemers is te vinden op: www.nocnsf.nl/sarajevo2019

EYOF 2019

Zes sporters naar Europees Jeugd Olympisch Winter Festival

Talent TeamNL Sarajevo 2019 332x269
Deel dit via:

Reageren

Naam
E-mail
Reactie