ma 08 okt 2018
YOG Dag 3: judoka en inline skater bezorgen Talent TeamNL eerste medailles

Judo YOG18 - Mark van Dijk wint brons f 300x200

BUENOS AIRES – Judoka Mark van Dijk en inline skater Merijn Scheperkamp hebben Talent TeamNL maandag op de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires de eerste medailles bezorgd. Beide sporters legden beslag op het brons.

Het klassement bij het inline skaten werd opgemaakt na vier onderdelen, verdeeld over twee dagen. Scheperkamp stond na de eerste dag zevende. Maar het laatste onderdeel, de 500 meter, moest nog komen. Daarin haalde hij de finale. Door een val in de laatste meters kwam Scheperkamp enigszins gehavend over de finish, maar hij had toch genoeg punten bij elkaar gesprokkeld om de bronzen medaille in ontvangst te mogen nemen.

Marit van Beijnum strandde in de halve finale met een puntentotaal van 49.882. In het allroundklassement werd ze daarmee elfde.

Judo
Judoka Mark van Dijk veroverde zijn bronzen plak in de klasse tot 81 kilogram. “Geweldig”, reageerde de Limburger na afloop. “Het was flink knokken.”

Van Dijk doelde daarmee op de diverse golden scores die hij deze dag moest vechten. Zijn eerste wedstrijd ging in de extra tijd verloren tegen de Slowaak Alex Barto. In de herkansingen kwam hij op stoom: eerst versloeg hij de Australiër Rhys Allan in de golden score met een waza-ari. In de volgende ronde rekende hij met een ippon af met de Nieuw-Zeelander Rihari Iki. In de strijd om het brons tegen de Algerijn Ahmed Rebahi stond Van Dijk opnieuw aan de goede kant van de golden score. “Ik dacht na die eerste verloren partij: ‘kom op en vechten voor brons!’ Dat heb ik gedaan.”

Marin Visser redde het niet. In de klasse tot 63 kilogram had de Groningse in de eerste wedstrijd een bye. Daarna verloor ze op ippon van de Honaarse Szofi Ozbas, die later het goud zou winnen. In de herkansing verloor Visser met een waza-ari van de Koreaanse Kim Juhee.

Beachhandbal
Ook het beachhandbal is van start gegaan, een nieuwe discipline op het Olympische programma. De Nederlandse beachhandbalsters zijn tweede van de wereld en gaven op het Technopolis Park meteen hun visitekaartje af. In groep B won Talent TeamNL haar eerste twee wedstrijden. In de ochtendsessie werd Paraguay met 2-0 (18-14 en 14-2) geklopt.

Al na 43 seconden lag de bal in het net van de Zuid-Amerikaansen. Dat betekende het eerste doelpunt ooit bij het beachhandbal op een Olympisch toernooi. Nog bijzonder is dat deze goal werd gemaakt door Lisanne Bakker, de keepster van Oranje. “Hartstikke leuk, maar ik wist dat niet”, reageerde Bakker na afloop tegen de website IHF.info. “Ik zag dat hun keepster nog niet terug was in de goal, dus ik ging ervoor en dacht alleen maar: ik moet die bal in het doel gooien.”

In de middagsessie werd er ook nog gespeeld tegen Hong Kong. Ook dat werd een eenvoudige zege voor de Nederlandse meiden: 2-0 (24-8 en 27-3).

Beachvolleybal
Op de eerste dag van het beachvolleybaltoernooi stond er een dubbele confrontatie met Bolivia op het programma. Yorick de Groot en Matthew Immers wonnen hun partij tegen het duo Gus & Carlos met 21-17, 21-12. Het Nederlandse koppel had wat opstartproblemen, zag coach Roland Rademaker. “Dat zal te maken hebben met dat het de eerste wedstrijd van het toernooi was. In de eerste set ging dat er al uit en de tweede set wonnen ze eenvoudig. Een goede wedstrijd.”

Emi van Driel en Raïsa Schoon konden dat voorbeeld tegen Nicole en Canedo niet volgen. Raïsa kreeg last van haar rug en dat kostte het duo de eerste set. De blessure werd niet minder, zodat besloten werd de wedstrijd te staken. De Nederlandse meiden verloren met 21-12, 21-0. Het is niet duidelijk of Schoon woensdag in het tweede groepsduel weer inzetbaar is.

Zeilen
De zeilers wachten nog steeds op een beetje fijne bries. Ook op dag 2 stond er Club Nautico San Isidro weinig wind. Uiteindelijk werd er in de diverse klassen één race gevaren. De Nacra-zeilers Laila van der Meer en Bjarne Bouwer, die voor het eerst in actie kwamen, eindigden op de zesde plaats. Luc Schmitz werd 13e. Na 3 races bezet hij plaats 18 in het klassement

B-girl Vicky kwalificeerde zich zondag als achtste voor de finale van het breakdancen. Dat betekende dat ze vandaag in de kwartfinale moest in haar eerste battle tegen de als eerste geplaatste B-girl Ram. De winst ging naar de Japanse, maar Vicky Bergmans kon met opgeheven hoofd terugkijken op haar Olympische debuut.

Caspar Corbeau is zesde geworden in de finale van de 100 meter schoolslag. Roeisters Iris Klok en Jessy Vermeer liggen nog steeds op koers voor een goede eindklassering. Het duo werd tweede in ronde 3 met een tijd van 1.48.33 en kwalificeerde zich daarmee voor de halve finale.

Badmintonner Dennis Koppen verloor zijn tweede partij. Nguyen Hai Dang Vie uit Vietnam was in twee sets te sterk: 0-2 (21-23 en 17-21). Ook Madouc Linders verloor haar tweede wedstrijd. De Arnhemse verloor van Yinhsuan Huang (Taiwan) met 19-21 en 15-21.

Springruiter Rowen van de Mheen staat in de teamwedstrijd na de eerste dag met team Europe gedeeld eerste, samen met Australasia en North America.

Kijk hier voor alle uitslagen.

YOG 2018

YOG Dag 3: judoka en inline skater bezorgen Talent TeamNL eerste medailles

Judo YOG18 - Mark van Dijk wint brons f 332x269
Deel dit via: