vr 27 jul 2018
Discuswerpster Alida van Daalen naar Jeugd Olympische Spelen

Alida van Dalen 300x200Alida van Daalen in Györ 2017Foto: NOC*NSF

ARNHEM - Ook discuswerpster Alida van Daalen is aan het rijtje jeugdolympiërs toegevoegd. Begin deze maand wierp ze bij het EK onder achttien jaar in Györ een persoonlijk record van 52.93 meter, goed voor de zilveren medaille. Op basis van deze prestatie is ze gekwalificeerd voor de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires, in oktober.  

Györ was al bekend terrein voor Alida: in juli 2017 was ze daar een van de uitblinkers bij het Europees Jeugd Olympisch Festival, waar ze verrassend goud én zilver won in een ijzersterk deelnemersveld. "Wat goed is komt snel," zei chef de mission Pieter van den Hoogenband toen over haar.

Dat geldt zeker voor de Rotterdamse Alida, die afgelopen juni met overmacht tweevoudig Nederlands kampioen kogelstoten en discuswerpen werd bij de junioren. Dat is niet het enige: Alida werd ook al vierde bij het discuswerpen op het NK voor senioren, als B-juniore van 'nog maar' 16 jaar.

Het talent heeft ze overigens niet van een vreemde; ze is de dochter van tienvoudig Nederlands kampioen discuswerpen Jacqueline Goormachtigh, die tevens haar trainer is. Zo moeder-zo dochter gaat niet helemaal op voor deze toppers van atletiekvereniging PAC. “Mijn trainers vonden mij te lief,” vertelt Jacqueline, “Alida staat er elke wedstrijd om te winnen."

Een overeenkomst is de voorkeur voor de discus, waar ze ook op hoog niveau kogelstoot. "Daar ga ik sneller mee vooruit", legt Alida uit. "Toen ik met atletiek begon, vond ik kogel en discus al meteen het leukst." Jacqueline weet het nog goed: "Ze zei: ik wil net zo goed worden als jij". En waar moeder in 1996 de Olympische Spelen haalde in Atlanta, wil dochter in 2020 de jongste atlete zijn in Tokyo.

Deel dit via: