27 jun 2018
Petitie NOC*NSF en KNVB moet politiek in beweging krijgen

petitie 300

"Kinderen moeten op jonge leeftijd leren om te bewegen. Daar heb je later profijt van. Zelf heb ik vroeger gedurende mijn lagere school tijd meerdere sporten beoefend. Ik zie dat als coach bij mijn huidige sporters ook, zij beoefenen nu nog steeds meerdere sporten. Natuurlijk moet het kind zelf intrinsiek gemotiveerd zijn om te sporten maar ook ouders en coaches hebben hierin een rol en moeten dat positief stimuleren."

Vanmiddag overhandigde beachvolleybal coach Gijs Ronnes samen met Jan Dirk van der Zee (KNVB) een petitie om bewegen te promoten. 

De petitie werd door de KNVB en NOC*NSF aangeboden aan de politici om aandacht te vragen voor de groeiende bewegingsarmoede onder jonge kinderen in Nederland en biedt daarnaast ook direct oplossingen voor dit probleem.

Positieve effecten

"Wij weten wat bewegen en sporten doet voor je toekomst. Het helpt je motorische ontwikkeling en tegelijkertijd om betere resultaten op school of in je werk te behalen. Als je fit bent, krijg je simpelweg meer voor elkaar", zo begint de petitie.

Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat sport en bewegen positieve effecten heeft voor de fysieke en cognitieve ontwikkeling, ook op de langere termijn. Helaas zitten Nederlandse kinderen gemiddeld zo’n 10,5 uur per dag, waarvan drie tot vier uur achter de tv of computer. Ook biedt twintig procent van de basisscholen niet de minimale twee uur bewegingsonderwijs aan per week.

Serieus probleem

Dit heeft tot gevolg dat 23 procent van de Nederlandse jeugd tussen zes en elf jaar over onvoldoende bewegingsvaardigheden beschikt. Daarnaast heeft 13,7 procent van de kinderen tussen vier en twintig jaar overgewicht. De conclusie is duidelijk: bewegingsarmoede onder kinderen is een serieus en groot probleem.

De KNVB en NOC*NSF spreken zich uit voor de volgende oplossingen:

  • Meer buiten spelen en een schoolomgeving die uitnodigt tot bewegen (bewegend leren);
  • Introductie toets voor het bewegen: het fysieke alfabet;
  • Minimaal twee uur per week gymles door een bevoegde leraar;
  • Minimaal twee sporten beoefenen en leren genieten van sport en omgaan met winst en verlies tijdens de basisschoolleeftijd;
  • Beter geschoolde trainers en vrijwilligers bij onze duizenden sportverenigingen.
Petitie

Petitie NOC*NSF en KNVB moet politiek in beweging krijgen.

petitie 332
Deel dit via:

Reageren

Naam
E-mail
Reactie