Over Buenos Aires

100daystoBA 300x200

Buenos Aires is de hoofdstad van Argentinië. Het is ook het economische en culturele hart van dit Zuid-Amerikaanse land. Met ruim 3.000.000 inwoners is  Buenos Aires de grootste stad van het land. In de agglomeratie Groot-Buenos Aires, liggend aan de Río de la Plata, wonen ruim 12 miljoen mensen, dat is meer dan een kwart van de totale bevolking van Argentinië (44 mln, 2017).

De bevolking is samengesteld uit immigranten van overwegend Italiaanse, Spaanse, Franse, Duitse, Engelse en Aziatische herkomst. Dankzij haar talloze winkels en boetieks, architectuur, culturele leven, restaurants en haar kosmopolitische bevolking doet Buenos Aires Europees aan.

Argentinië is sinds 1816 onafhankelijk. Daarvoor was het een kolonie van Spanje. Men spreekt er nog steeds Spaans en de bevolking is overwegend katholiek. Begin twintigste eeuw kende het land een bloeiperiode en behoorde het tot de tien rijkste landen van de wereld. Na de Tweede Wereldoorlog ging het economisch achteruit. Populistische regeringen en militaire junta’s wisselden elkaar af.

Het dictatoriale regime van de generaals Videla en Viola voerde eind jaren zeventig een schrikbewind waarbij veel politieke tegenstanders werden vermoord. In 1983 voerde het land een korte oorlog met Groot-Brittannië om de Falklands, een eilandengroep in het zuiden van de Atlantische Oceaan. De nederlaag van de Argentijnen leidde de val van het bewind in. Sindsdien heeft de democratie in Argentinië voet aan de grond gekregen.