Opstelten 88 Ivo Opstelten is benoemd tot voorzitter van de Council Olympisch Plan 2028. 90

za 19 sep 2009
Opstelten voorzitter Council Olympisch Plan 2028

Ivo Opstelten
ARNHEM - Olympisch Vuur – alliantie Olympisch Plan 2028 heeft bekendgemaakt dat Ivo Opstelten is benoemd tot voorzitter van de Council Olympisch Plan 2028. In deze functie gaat hij - samen met de partners verenigd in “Olympisch Vuur” - invulling geven aan de brede maatschappelijke ambitie om heel Nederland naar Olympisch niveau te brengen. Met als mogelijke uitkomst de organisatie van de Olympische en Paralympische Spelen in Nederland in 2028.

Op 12 mei jl. is door alle bij NOC*NSF aangesloten sportbonden het Olympisch Plan 2028 goedgekeurd. Daarna heeft op 3 juli jl. ook het kabinet haar volledige steun aan het OP2028 gegeven. Enkele dagen later sloten ook de provincies, de vier grote steden, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de vakbeweging en het bedrijfsleven zich bij NOC*NSF en het kabinet aan. Daarmee was Olympisch Vuur - alliantie Olympisch Plan 2028 een feit.

Mr. Ivo W. Opstelten
Mr. Ivo W. Opstelten, voorzitter van de VVD, begon op 28 jarige leeftijd zijn burgemeestersloopbaan, als jongste burgemeester van Nederland, in Dalen. In de 37 jaren die volgden was hij achtereenvolgens burgemeester van Doorn, Delfzijl, Utrecht en Rotterdam. Ook bekleedde Opstelten de functie van directeur-generaal openbare orde en veiligheid bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Daarnaast vervulde hij vele maatschappelijke en bestuurlijke nevenfuncties. Zo was hij onder andere voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Ivo Opstelten: “Het Olympisch Plan 2028 is een plan dat veel verder gaat dan het naar Nederland halen van het mooiste evenement dat er bestaat. Het is de ambitie om heel Nederland naar Olympisch Niveau te helpen. De beste manier om dat voor elkaar te krijgen is door dit samen te doen. Er als heel Nederland keihard voor gaan. Geweldig om te zien hoe breed gedragen het Olympisch Plan 2028 op dit moment al is. Olympisch Vuur, de alliantie Olympisch Plan 2028, is hier het ultieme bewijs van. Ik zie het als mijn opdracht het Olympisch Plan 2028 van heel Nederland te laten zijn en vooral te laten blijven. Zodat we er allemaal beter van worden, nu en in de toekomst.”

Alliantiepartners enthousiast
De partners die gezamenlijk Olympisch Vuur vormen zijn enthousiast over Ivo Opstelten als voorzitter van de Council OP2028. Zo melde staatssecretaris Jet Bussemaker (VWS): “Als voormalig burgemeester van Rotterdam weet Ivo Opstelten wat de kracht van sport is voor de jeugd, achterstandswijken, het onderwijs en voor maatschappelijke uitdagingen als gezondheid en welzijn. Daarnaast heeft hij als voorzitter van vele bestuurlijke en maatschappelijke instanties zijn visitekaartje meer dan afgegeven. Ik ben blij dat we hem als voorzitter mogen verwelkomen.”

En voormalig collega Job Cohen (burgemeester Amsterdam) vertrouwt het OP2028 van harte aan hem toe: “Een prima benoeming. Ik heb als collega-burgemeester jarenlang met hem samengewerkt. Hij is een zwaargewicht met een geweldig netwerk en dito reputatie. Hij snapt precies wat het belang is van de Olympische Spelen voor Nederland en hij heeft een warm hart voor de sport."

Erica Terpstra, als voorzitter van NOC*NSF een van de initiatiefnemers van het OP2028: “Ivo Opstelten is een man met ambitie en visie. Hij heeft een groot hart voor de sport. Ook op dit terrein heeft hij een geweldige staat van dienst. Ik heb er het volste vertrouwen in dat hij het Olympisch Plan 2028 met hart en ziel zal laten leven. Niet alleen binnen de Council, waar hij sinds vandaag voorzitter van is, maar in heel Nederland. En dat is precies wat we nodig hebben voor ons plan, dat in de boezem van de sport, bij NOC*NSF, is ontstaan.”

Council Olympisch Plan 2028
Olympisch Vuur meldt dat met de benoeming van Ivo Opstelten de Council Olympisch Plan 2028 klaar is voor de start. De Council vormt de brug naar alle geledingen in de samenleving en zorgt zo dat het draagvlak verder wordt vergroot.

De Council bestaat uit Jet Bussemaker (staatssecretaris VWS), Jan Franssen (voorzitter IPO), Annemarie Jorritsma (voorzitter VNG), Ahmed Aboutaleb (burgemeester Rotterdam), Job Cohen (burgemeester Amsterdam), Bernard Wientjes (voorzitter VNO-NCW), Agnes Jongerius (voorzitter FNV), André Bolhuis (bestuurslid NOC*NSF) en Erica Terpstra (voorzitter NOC*NSF). Bovendien zijn op persoonlijke titel Gerrit-Jan Eggenkamp (McKinsey & Company), Albert Spijkman (VODW) en Stephan Veen (Rabobank) lid van de Council.

De komende tijd wordt door de leden van de Council bepaald met welke personen en organisaties de Council Olympisch Plan 2028 eventueel nog zal worden aangevuld.

>> Meer informatie over Olympisch Vuur en het Olympisch Plan 2028
Olympisch Plan Ivo Opstelten is benoemd tot voorzitter van de Council Olympisch Plan 2028. Ivo Opstelten
Deel dit via: