wo 06 dec 2017
NOC*NSF juicht besluit IOC over uitsluiting Rusland van OWS toe

vlag300

ARNHEM - Het besluit van het IOC om Rusland uit te sluiten van deelname aan de Olympische Spelen van PyeongChang 2018 wordt door NOC*NSF met instemming begroet. 

Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC*NSF: “Het is goed dat het IOC een streep heeft getrokken onder de dopingaffaires rondom de Russische deelname aan de Olympische Winterspelen van Sochi 2014. Nu de systematische manipulatie van de dopingregels is aangetoond, is het goed dat Rusland gestraft wordt met uitsluiting van deelname aan PyeongChang."

Dielessen vervolgt: "Terecht noemde IOC voorzitter Bach deze ernstige manipulatie een regelrechte aanval op de integriteit van de Olympische beweging.Ik ben het er mee eens dat tegelijkertijd voor schone Russische sporters een mogelijkheid wordt gecreëerd om wel deel te nemen.” 

Commissie Schmid

De Commissie Schmid, die in opdracht van het IOC onderzoek deed naar de malversaties in Sochi, bevestigde de systematische manipulatie van de antidopingregelgeving in Rusland, net als het laten verdwijnen van positieve samples tijdens de Olympische Winterspelen Sochi 2014. Op grond van die bevindingen heeft de commissie Schmid het IOC aanbevolen passende maatregelen te nemen om Rusland te bestraffen, terwijl de rechten van individuele schone Russische sporters moeten worden beschermd.

De commissie Schmid spreekt over “…het ongekende karakter van dit vals spel en als gevolg daarvan de uitzonderlijke schade die is aangebracht aan de integriteit van het IOC, de olympische spelen en de gehele Olympische beweging.”

Besluit IOC

Na bespreking van het rapport van de commissie Schmid, nam het IOC de beslissing om het Russisch Olympisch Comité (ROC) onmiddellijk te schorsen voor deelname aan PyeongChang 2018. Tegelijkertijd wordt individuele schone Russische sporters de gelegenheid geboden om onder strikte voorwaarden toch deel te nemen aan de komende Olympische Winterspelen. Deze sporters zullen deelnemen onder de naam "Olympic Athlete from Russia (OAR)". 

Opnieuw uitreiken medailles Sochi 2014

Inmiddels heeft het IOC meer dan 20 individuele Russische deelnemers aan Sochi 2014 alsnog wegens dopingovertredingen levenslang geschorst en de door hen in Sochi behaalde resultaten geschrapt. 

Het IOC maakte vandaag (5 december) ook bekend dat voor de sporters die door het schrappen dan deze resultaten alsnog voor een (andere) Olympische medaille in aanmerking komen, in PyeongChang tijdens de komende Winterspelen een speciale ceremonie wordt georganiseerd waar deze medailles worden uitgereikt.

Gerard Dielessen: “Vanzelfsprekend zullen wij Nederlandse sporters die naar nu blijkt tijdens Sochi 2014 alsnog een medaille hebben verdiend, graag meenemen naar PyeongChang voor de ceremonie waarin die medailles worden uitgereikt."

Zie voor verdere informatie over het besluit van het IOC en het rapport van de commissie Schmid.

Olympisch

Rusland uitgesloten van deelname aan Olympische Winterspelen PyeongChang 2018.

vlag332
Deel dit via: