do 28 sep 2017
Heerenveen Sportgemeente van het jaar 2017

Sportgemeente vh jaar 2017 Heerenveen 300x200Sportgemeente van het Jaar 2017, Heerenveen

ARNHEM - De gemeente Heerenveen heeft de eervolle titel ‘Sportgemeente van het Jaar 2017’ in de wacht gesleept. Dit is woensdag bekendgemaakt tijdens het congres van Vereniging Sport en Gemeenten in Arnhem. De prijs voor het ‘Beste Initiatief 2016/2017’ op sport- en beweeggebied ging naar de gemeente ‘s-Hertogenbosch voor het initiatief ‘Griepprik-actie ‘Prik een datum'. 

Naast de felbegeerde titel ontving de Heerenveense wethouder sport Jelle Zoetendal uit handen van de vorige winnaar, wethouder Johan Coes van Hellendoorn een bokaal. Ook kreeg de gemeente Heerenveen een cheque met een geldprijs om bekendheid te geven aan de titel.

De opgave voor de jury was dit jaar bijzonder lastig. Er was sprake van een close-finish met de andere genomineerde gemeenten Alphen aan de Rijn, ‘s-Hertogenbosch en Hoogeveen. In haar rapport stelt de jury dat Heerenveen de eer toekomt dankzij het complete plaatje. Heerenveen kent een goed voorzieningenniveau, een gevarieerd sportaanbod, een hoog deelnamecijfer aan sport en goed gefundeerde beleidsplannen. De jury is erg gecharmeerd van het complete sport- en beweegbeleid van een gemeente van bescheiden omvang. Heerenveen lijkt het allemaal te hebben. Ze staat natuurlijk al bekend als topsportgemeente. Maar ze bouwt ook ambitieus aan de breedtesport: voor inwoners, scholen, verenigingen en accommodaties.  

Heerenveen doet er alles aan om iedereen te kunnen laten sporten. Daarvoor houdt ze de sport betaalbaar en investeren ze flink in het verhogen van de sportdeelname, van jong tot oud, van valide tot mindervalide. Alle Heerenveners hebben daardoor de mogelijkheid om te sporten en te bewegen. 

Ze hebben hun data over sport goed op orde: dankzij een database hebben ze de zwemdiploma’s en sportlidmaatschappen van alle kinderen exact in beeld. Ook weten ze aan de hand van een vitaliteitsindex hoe de verenigingen ervoor staan en waar extra ondersteuning nodig is.  

Gemeente Heerenveen scoort goed op het aanbod van accommodaties maar faciliteert ook voldoende speelplekken zodat de inwoners ook lekker bûten bewege en sporte. En dat is wat de jury graag ziet: niet hoe je sport, maar dat je sport! 

In hun nieuwe sportnota 2017-2025 zet de gemeente Heerenveen in op zes ambities op weg naar 100% sportparticipatie. Eén ambitie uit de sportnota is alvast verwezenlijkt: voor 2025 tenminste één keer Sportgemeente van het jaar.

De verkiezing De Verkiezing ‘Sportgemeente van het Jaar’ bestaat uit twee onderdelen.’ De deelnemende gemeenten hebben een vragenlijst ingevuld waarmee het ‘sportklimaat’ in beeld is gebracht. Daarnaast beschrijven zij hun Beste Initiatief 2016/2017 op sport- en beweeggebied.  De jury voor de Verkiezing Sportgemeente 2017 bestond uit vertegenwoordigers van VNG, NOC*NSF, Kenniscentrum Sport, Mulier Instituut en Vereniging Sport en Gemeenten.

Beste initiatief 2016-2017 's-Hertogenbosch 300x200Den Bosch, winnnaar Beste Initiatief 2016-2017

Beste Initiatief op sport- en beweeggebied
De gemeente ’s-Hertogenbosch is met het initiatief ‘Griepprik-actie ‘Prik een datum' gekozen tot winnaar van het ‘Beste Initiatief op sport- en beweeggebied 2016/2017’. Deze prijs vormt een apart onderdeel van de ‘Verkiezing Sportgemeente van het Jaar’ die jaarlijks wordt georganiseerd door Vereniging Sport en Gemeenten (VSG), sportkoepel NOC*NSF en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Tijdens het VSG-congres in Arnhem ontvingen de winnaars een beeldje. 

De ‘Griepprik-actie ‘Prik een datum' krijgt veruit de meeste stemmen van de publieksjury. Volgens deze jury, bestaande uit beleidsprofessionals uit collega-gemeenten, heeft de gemeente ’s-Hertogenbosch een praktisch toepasbaar initiatief ontwikkeld voor een moeilijk te bereiken doelgroep. Collega-gemeenten betitelen het als een mooi initiatief om de relatie tussen gezondheid en sporten en bewegen concreet vorm te geven en samenwerking tussen diverse partners op gang te brengen. Het is concreet, sterk in zijn eenvoud en richt zich op een kwetsbaarder wordende doelgroep. De verbinding van de huisarts (griepprik) met (de verleiding om gebruik te maken van) beweegaanbod in de eigen buurt is heel slim.

Het initiatief in het kort In de winter lopen duizenden mensen, meest ouderen en kwetsbaren, bij hun huisarts naar binnen voor de jaarlijkse griepprikvaccinatie. Daar moeten we bij zijn, dacht team ’S-PORT van de gemeente ‘s-Hertogenbosch. We gaan griepprikhalers verleiden om een sport- of beweegdate te maken! “Komt u voor de griepprik? Prik dan ook een datum met ons!” 

De gemeente ’s-Hertogenbosch heeft een laagdrempelig en uitvoerbaar project geïnitieerd. Aansluiting op de griepprikactie is simpel en voor iedere gemeente uitvoerbaar. 

Download hier meer informatie over de aanpak van ‘Griepprik-actie ‘Prik een datum'.  

Verkiezing

Heerenveen Sportgemeente van het jaar 2017

Sportgemeente vh jaar 2017 Heerenveen 332x269
Deel dit via: