di 11 jul 2017
IOC besluit tot dubbele toewijzing Spelen

combilogo 2024

LAUSANNE (ANP) - De leden van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zijn dinsdag akkoord gegaan met het voorstel om de Olympische Spelen van 2024 en 2028 tegelijk toe te wijzen. Eigenlijk zou het IOC in september alleen de Spelen van 2024 toewijzen. De twee overgebleven kandidaten Parijs en Los Angeles zijn volgens het bestuur echter zo goed, dat ze allebei een keer de Zomerspelen mogen organiseren. Parijs en LA moeten nog wel officieel akkoord gaan met die constructie.

Als dat gebeurt, wordt tijdens het 131e IOC-congres in september in de Peruaanse hoofdstad Lima besloten welke stad in 2024 aan de beurt is en welke nog vier jaar langer moet wachten. Mochten Parijs en LA de constructie afwijzen, dan wijst het IOC in Lima alleen de Spelen van over zeven jaar toe.

Beide kandidaten mochten de Olympische Spelen al twee keer organiseren. De Franse hoofdstad deed dat in 1900 en 1924, de metropool aan de Amerikaanse westkust in 1932 en 1984.

Normaal gesproken wordt zeven jaar voor een Olympische Spelen een verkiezing gehouden, waarbij dan één stad wordt uitgekozen. In de lange historie van het mondiale sportevenement gebeurde het één keer eerder dat twee Spelen tegelijk werden toegewezen. In 1921 bepaalde het IOC dat Parijs de Spelen van 1924 zou krijgen en Amsterdam die van 1928. De Fransen, die deze week bij de presentatie van hun 'bid' in Lausanne worden vertegenwoordigd door president Emmanuel Macron, willen precies honderd jaar later dolgraag weer het evenement huisvesten.

Volgens de website van de NOS refereerde Nederlands IOC-lid Camiel Eurlings tijdens de vergadering aan het enige eerdere dubbelbesluit van het IOC aan Parijs en Amsterdam. Volgens Eurlings is het goed om ook dit keer twee Spelen tegelijk toe te kennen.

"Dat geeft de tijd om aan hervormingen te werken. Zodat er straks weer meer kandidaten zijn", zei hij. IOC-voorzitter Bach reageerde daarop met een kwinkslag: "Bedankt voor het vroege kandidaatstellen van Amsterdam in 2032."

Olympisch

IOC akkoord met dubbele toewijzing Spelen

combi332
Deel dit via: