di 20 jun 2017
Sport vergeet te vragen en loopt daardoor veel geld mis

Marijn de Vries 300x200

ARNHEM - Als je niet vraagt zul je als sport weinig schenkingen, giften of nalatenschappen ontvangen. Daar waren de diverse deskundigen uit binnen- en buitenland het maandag 19 juni unaniem over eens tijdens de Dag voor de Fondsenwerving van de sport.

De bijeenkomst op Sportcentrum Papendal vormde de afsluiting van de campagne ‘Sport, Daar geef Je Om’, een initiatief van NOC*NSF, Eredivisie en KNVB, en werd gepresenteerd door oud-wielrenster Marijn de Vries.

Hoogleraar aan de Vrije Universiteit René Bekkers gaf aan dat Nederland een vrijgevig land is. Jaarlijks schenken we meer dan 5 miljard euro aan allerlei goede doelen, cultuur en vooral ook de kerk, maar slechts 1 procent daarvan is nu bestemd voor de sport. Sterker nog: de sport haalt zelf meer geld op voor andere goede doelen.

Voormalig topschaatsster Yvonne van Gennip is ervan overtuigd dat sport op zich zelf ook van grote maatschappelijke waarde is en een bijdrage aan sport dus net zo waardevol kan zijn. Zij richtte enige tijd geleden Talentboek op en faciliteert hiermee topsporttalenten. In totaal is er al ruim € 600.000 opgehaald voor specifieke ondersteuning, zoals sportmateriaal en trainingskampen.

Sport als goed doel is dus mogelijk. Voorwaarde is wel, dat dit persoonlijk gevraagd moet worden, liefst met een concreet doel dat mensen aanspreekt. En als mensen een sterke binding met een club hebben, dan zijn sommigen zelfs bereid de club in hun testament op te nemen.

Sue Wicks, grants manager van het Engelse Sport Relief vertelde dat men in Engeland en diverse andere landen al geruime tijd succesvol is in de fondsenwerving voor sport. Cabaretiers, sporters en andere bekende persoonlijkheden spelen hierin een mooie rol. De Engelse zender BBC besteedt eens in de twee jaar een volledige avond aan het initiatief Sport Relief, iets wat in Nederland bijna ondenkbaar is. 

Wellicht kan voormalig VVD-kamerlid Rudmer Heerema de sport nog een zetje in de rug geven, door in zijn plan voor een SportAkkoord een fiscale stimulans in te bouwen, zoals eerder al wel voor de cultuursector werd ingevoerd: daar mocht een schenking voor 125 procent worden afgetrokken van het belastbaar inkomen van de schenker. Maar ook zo’n fiscale maatregel zal alleen effect sorteren als de sport meer durft te vragen.

Financiƫn

Sport vergeet te vragen en loopt daardoor veel geld mis

Marijn de Vries 332x269
Deel dit via: