do 15 jun 2017
19 juni: Dag van de fondsenwerving voor de sport

Fondsenwervingsdag 220X230

“Topsporters en talenten lopen geld mis”

ARNHEM - Drie jaar geleden startten NOC*NSF, de KNVB en Eredivisie de campagne ‘Sport, daar geef je om’. Doel van deze campagne, ondersteund door het Ministerie van VWS, was om het Nederlandse publiek meer bekend te maken met de mogelijkheden om geld te geven aan sport. Maandag 19 juni vindt op Papendal de afsluitende Dag van de fondsenwerving voor de sport plaats.

Projectleider Gerben van Hardeveld (NOC*NSF) constateert hoe de bekendheid van en kennis over het geven aan de sport groter is geworden. Hij zag hoe clubs geld ophaalden om accommodaties te realiseren, topsporters succesvolle crowdfundingsacties lanceerden en bonden extern geld konden investeren in trainingsprogramma’s voor nationale selecties. “We zien goede dingen gebeuren, maar naar onze inschatting is het nog steeds te bescheiden. Topsporters en talenten lopen nog altijd geld mis”, zo trapt hij af.

Sinds 2012 kent Nederland een Geefwet, die het verenigingen en bonden mogelijk maakt om belastingvrij schenkingen – direct of uit nalatenschap – te ontvangen. Van Hardeveld: “In Nederland wordt jaarlijks 5 miljard euro geschonken – via directe schenking of nalatenschap – en de sportwereld krijgt daar een schamele procent van. Aan de kerk, cultuursector en goede doelen wordt aanzienlijk meer gegeven.”

De geef-vraag

Want geven aan sport mag dan aan bekendheid hebben gewonnen, er is volgens Van Hardeveld nog één ding dat ontbreekt: “De geef-vraag wordt nog niet voldoende gesteld. Als je in de sportwereld niets vraagt, krijg je ook bijna nooit iets.” De projectleider bespeurt een mate van bescheidenheid of voorzichtigheid bij de sporters, clubs en bonden, terwijl de ervaring hem leert dat verzoeken rondom concrete projecten op bijval van het publiek kunnen rekenen.

Om de sportwereld dat laatste benodigde zetje te geven, wordt op 19 juni de Dag van de fondsenwerving voor de sport georganiseerd. Op Papendal komen (aankomende) topsporters, clubs, bonden, gemeenten en fondsen bij elkaar om deel te nemen aan clinics en te leren op het gebied van sponsorwerving. Ook zal hoogleraar René Bekkers de uitkomsten presenteren van een onderzoek onder de Nederlandse bevolking rondom geven aan sport.

Nieuwe fase

De Fondsenwervingdag is volgens Van Hardeveld een prachtig sluitstuk van de huidige campagne. “Ik nodig alle topsporters – ook aankomende en oud-topsporters – uit om te komen. Zij kunnen zich laten inspireren om middelen te genereren of juist iets terug te doen voor de sport, waar zij altijd veel plezier aan beleefd hebben.”

>> Meer info en opgave voor 19 juni: www.sportdaargeefjeom.nl.

Financiƫn

19 juni: Dag van de fondsenwerving voor de sport

Fondsenwervingsdag 332X269
Deel dit via: