wo 14 jun 2017
Erelid NOC*NSF Hein Verbruggen overleden

Hein Verbruggen_Dean Mouhtaropoulos_Getty Images 300x200Hein Verbruggen

ARNHEM - Met diep leedwezen heeft NOC*NSF kennis genomen van het overlijden van erelid Hein Verbruggen. De oud-voorzitter van de internationale wielerunie UCI en voormalig lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) leed aan leukemie. Hein Verbruggen werd 75 jaar.

Hein Verbruggen was van 1991 tot 2005 voorzitter van de internationale wielrenunie UCI. Onder zijn leiding debuteerden profwielrenners vanaf 1996 op de Olympische Spelen. Door zijn functie van UCI-voorzitter werd hij in 1996 benoemd tot lid van het Internationaal Olympisch Comité, waarmee hij tevens bestuurslid werd van NOC*NSF.

Algemeen directeur van NOC*NSF Gerard Dielessen is lovend over wat Hein Verbruggen heeft betekend voor het internationale sportbestuur en de wielersport in het bijzonder: ”Hein is misschien wel de meest invloedrijke internationale sportbestuurder die Nederland heeft gehad. Tot het laatst was zijn invloed merkbaar. In zijn recente blogs heeft hij het IOC nog nieuwe ideeën aangedragen voor de toekomst van de Olympische Spelen. Met het overlijden van Hein verliest de sport een markant internationale bestuurder."

NOC*NSF voorzitter Andre Bolhuis: “Hein was een groots sportbestuurder, een echte visionair. Onder zijn vooruitziende blik werd in 2003 voor het eerst de SportAccord Convention georganiseerd. Maar ook speelde hij als voorzitter van de IOC coördinatiecommissie een belangrijke rol bij de organisatie van de Olympische Spelen van Beijing, 2008."

Verbruggen trad in 2005 af als voorzitter van de UCI, waardoor hij automatisch zijn IOC-lidmaatschap verloor. Hij bleef echter als vicevoorzitter actief voor de UCI en werd tijdens de Olympische Spelen van Turijn in 2006 opnieuw benoemd tot lid van het IOC.

Na afloop van de Olympische en Paralympische Spelen in Beijing (2008) trad Verbruggen terug als lid van het IOC. Hij werd toen benoemd tot erelid van het IOC en later dat jaar werd hij ook door de Algemene Vergadering van NOC*NSF benoemd tot erelid wegens zijn grote verdiensten voor de sport. .

NOC*NSF wenst zijn familie en vrienden veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.

Overlijden

Erelid NOC*NSF Hein Verbruggen overleden

Hein Verbruggen_Dean Mouhtaropoulos_Getty Images 332x269
Deel dit via: