di 23 mei 2017
Nederlanders sporten structureel meer

NOCNSF SDI april 2017 280x181

ARNHEM – Nederlanders sporten structureel meer. In 2013 sportten 8,7 miljoen Nederlanders in de leeftijd van 5 tot en met 80 jaar minstens vier keer per maand, in de eerste vier maanden van 2017 is dat bijna 10 miljoen. Dat is een toename van meer de 15 procent. Dat blijkt uit onderzoek dat GfK maandelijks verricht voor NOC*NSF. De NOC*NSF Sportdeelname Index heeft met 214 punten in april opnieuw een recordhoogte bereikt. Zo’n 10,3 miljoen Nederlanders in de leeftijd van 5 tot 80 jaar hebben in die maand vier keer of vaker gesport.

In 2013 sportten gemiddeld 8,7 miljoen Nederlanders minstens vier keer per maand en dit aantal is gegroeid naar ruim 9,3 miljoen in 2016. In de eerste vier maanden van 2017 is het aantal sporters wederom significant gestegen en sportten gemiddeld bijna 10 miljoen mensen minstens vier keer per maand.

Richard Kaper, hoofd Sportparticipatie bij NOC*NSF: “Tussen 2013 en 2016 werd de groei met name veroorzaakt door hoogopgeleide volwassenen die invulling gaven aan een meer actieve en vitale leefstijl. De extra groei in 2017 laat zien dat nu ook Nederlanders met lagere inkomens meer zijn gaan sporten. Nederlanders zijn dus in de afgelopen vier jaar echt structureel meer gaan sporten en bewegen.”

Aantal wekelijkse sporters per maand.JPG

Het aantal lidmaatschappen bij sportverenigingen blijft stabiel, maar er is sprake van een sterke tweedeling. Er zijn sportclubs die sterk profiteren van de populariteit van bepaalde sporten, terwijl de andere groep clubs last heeft van teruglopende ledenaantallen. “Sportclubs die groeien zijn vaker zogenaamde ‘open clubs’ die inspelen op de vraag die leeft bij de achterban en de buurt. Ze bieden vaak verschillende sportactiviteiten aan voor zowel de leden als ongebonden sporters. Bijvoorbeeld een voetbalclub waarbij de kantine tevens het startpunt is voor wandel- en hardloopgroepen,“ aldus Kaper.

Fitness populairste sport
Fitness, wandelen en hardlopen zijn op dit moment de populairste sporten. Met name wandelen is ten opzichte van 2016 hard gestegen.

Populairste sporten in 2016 en 2017.JPG

Record sportdeelname in april
De Sportdeelname Index komt in april 2017 op 214 punten uit. Gemiddeld hebben sporters in die maand ruim negen keer gesport. Met name mensen in de leeftijdsgroep 45 tot en met 80 jaar zijn de afgelopen maanden meer gaan sporten. De sportdeelname onder jongeren in de leeftijd van 5 tot en met 18 jaar is in april licht gedaald naar 2,2 miljoen.

Kijk voor meer informatie over de NOC*NSF Sportdeelname Index op www.nocnsf.nl/sportdeelnameindex.

Kijk voor meer informatie over open clubs op www.sport.nl/voorclubs/goede-voorbeelden

Downloads
>> Maandmeting Sportdeelname april 2017 en Sportindex tot 18 jaar

Index

Nederlanders sporten structureel meer

Hardlopen 332x269
Deel dit via: