za 08 apr 2017
Samen voor Goud brengt 139 inactieve mensen met een beperking in beweging

Samen voor goud 300

ARNHEM – Op Papendal is vandaag tijdens het ‘Kenniscafé Sport Live!’ de eerste editie van het project Samen voor Goud afgesloten. Dankzij Samen voor Goud, zijn het afgelopen jaar 139 niet actieve mensen met een beperking, begonnen met sporten.

Met Samen voor Goud kregen mensen met een beperking die nog niet aan sport deden de kans om mee te draaien in een uniek programma, waarbij ze begeleid werden door een Paralympische topsporter. Deze Paralympiërs - in totaal zestig - stimuleerden de deelnemers gedurende het jaar om te blijven sporten, met tips en adviezen, persoonlijk contact en in een aantal gevallen door samen te gaan sporten. 79 andere deelnemers waren gekoppeld aan studenten van verschillende hogescholen. Die studenten traden in het kader van een praktijkopdracht op als sportcoach en namen de deelnemers mee naar de sportvereniging.

''De 139 deelnemers hebben op hun beurt weer anderen in hun omgeving geïnspireerd om ook te gaan sporten”, zegt Lars Cornelissen, binnen NOC*NSF projectleider van Samen voor Goud. ‘’Daar ligt de grootste winst. We hebben de deelnemers gevraagd waarom ze nog niet aan sport deden. De meesten vonden het moeilijk om de eerste stap naar een vereniging te zetten, om die spreekwoordelijke drempel over te gaan. De sociale omgeving kan daarbij een belangrijke rol spelen. Nu hebben de Paralympiërs en de studenten dat gedaan.''

“Het is ontzettend belangrijk dat het voor mensen met een beperking mogelijk is om te sporten. Als wij voor deze mensen een motivatie kunnen zijn om ze helpen alles er uit te halen wat er in zit, dan is dat natuurlijk heel mooi”, aldus Peter Kooij, aanvoerder van het CP-voetbalteam.

 

IMG-20170408-WA0014

Fernand Verweij was één van de deelnemers aan Samen voor Goud. Hij wist met zijn enthousiasme in zijn omgeving vijftien mensen te overtuigen van het plezier van actief sporten, met name rolstoelhockey en CrossFit. ''Andere mensen aan het sporten krijgen, geeft mij ook weer energie. Ik vind het belangrijk dat iedereen de kans krijgt om te sporten, want sport is voor iedereen.'' Tijdens het kenniscafé werd Verweij voor zijn inspanningen op een bijzondere manier in het zonnetje gezet. Uit handen van Paralympisch rolstoelbasketbalster / alpineskiester Barbara van Bergen ontving hij een speciaal hiervoor beschikbaar gestelde sportrolstoel. Deze was beschikbaar gesteld door diezelfde van Bergen.  

Andere deelnemers, onder wie Sjraar van Rijswijck, hadden zichzelf het afgelopen jaar een concreet sportief doel gesteld. Van Rijswijck kon aan het begin van het project niet of nauwelijks lopen, maar slaagde er onlangs in om voor het eerst op een atletiekbaan een volledige ronde van 400 meter af te leggen. “Een geslaagde afsluiting van een geweldige uitdaging. Sport geeft me kracht en zorgt ervoor dat ik lekker in mijn vel zit.’’

Momenteel wordt bekeken of Samen voor Goud komend jaar een vervolg krijgt.

NOC*NSF

Samen voor Goud brengt 139 inactieve mensen met een beperking in beweging

Samen voor goud 332
Deel dit via: