do 09 feb 2017
Weblog Gerard Dielessen: One Year To Go: #PyeongChang2018

pyeong fans zijkant 300

Gangneung is een rustig kustprovinciestadje in het Noord-Oosten Westen van Zuid-Korea. Niet ver van de Noord-Koreaanse grens overigens. Vandaag over precies een jaar beginnen de 23ste Olympische Winterspelen zo'n veertig kilometer verderop in het eveneens rustige wintersportplaatsje PyeongChang. 

Gangneung wordt de thuishaven van de TeamNL. Daar zijn in een paar jaar tijd vijf  gloednieuwe ijshallen gebouwd voor het langebaanschaatsen, kunstrijden, ijshockey en  shorttrack. Het Olympisch curlingtoernooi wordt in een bestaande hal georganiseerd. Het Olympisch Stadion, waar de opening en sluiting plaatsvinden, wordt in tegenstelling tot in Sochi niet in de Coastal Cluster gebouwd maar in het bergdorp PyeongChang. In de bergen wordt ook een medalplaza gecreëerd, waar alle medaillewinnaars doorgaans een dag na hun prestaties de bijbehorende medaille in ontvangst mogen nemen en worden gehuldigd.

Bij mijn bezoek aan PyeongChang en Gangneung deze dagen valt op dat het in zowel PyeongChang als Gangneung een jaar voor de Spelen allemaal erg rustig oogt. Overal mascottes die de komst van de Spelen over een jaar verraden. De sfeer is ontspannen aan de vooravond van het WK afstanden langebaanschaatsen, dat geldt als een testevent. Gangneung en PyeongChang zijn bepaald geen grote wereldsteden die te maken hebben met de problematiek die nu eenmaal bij grote steden hoort. Geen files, geen onveiligheid, geen grote milieu issues etc.. En de mensen zijn zonder uitzondering erg vriendelijk.

Foto 1 One Year to Go300

Dit weekeinde worden er trouwens ook in de bergen talloze testevenementen georganiseerd. Alle sportaccommodaties zijn klaar voor gebruik. Dat hebben we wel eens anders meegemaakt.

De omstandigheden zijn winters. Vooral in de bergen. Sneeuw en temperaturen onder nul. Ook in Gangneung is het fris, winters. Anders dan ik mij herinner van Sochi, Vancouver en Turijn bijvoorbeeld, waar het overdag vaak gewoon 'warm' was met temperaturen van boven de tien graden.

Vooralsnog ook geen maatschappelijke issues, zoals veiligheid of andere problematiek waarmee wij als NOC*NSF worden geconfronteerd. Dat betekent dat onze sporters zich in alle rust kunnen voorbereiden op een succesvolle deelname aan de 23ste Olympische Winterspelen.

Het vervoer wordt nog wel een uitdaging. Sporters en supporters komen aan in Seoul, zo'n kleine driehonderd kilometer van PyeongChang. Een razendsnelle ''bullettrain' (in aanbouw) moet ze straks in krap anderhalf uur van het internationale vliegveld bij Seoul naar de Olympische venues brengen. Nu waren wij nog zo'n vier uur onderweg.

Onze Chef de Mission Jeroen Bijl verwacht met een iets kleiner team naar Zuid Korea te gaan dan naar Sochi (41) in 2014. In ieder geval 20 langebaanschaatsers en 10 shorttrackers. En daarnaast nog een paar sporters die zullen uitkomen in de sneeuw, op de skeleton en wellicht ook het mannen curlingteam nog. Tussen de 35 en 40, verwacht hij. En of het magistrale succes van Sochi, 24 medailles, kan worden overtroffen is natuurlijk de vraag. Dat zullen we zien over een jaar. We gaan er in ieder geval van uit dat de sporters van TeamNL de Nederlandse fans weer zullen enthousiasmeren, trots maken en gaan verbazen met ongetwijfeld prachtige sportieve prestaties, zoals we de laatste tijd steeds tijdens de Spelen hebben gezien.

ijshal 300

Nog even terug naar de gloednieuwe accommodaties. Ben benieuwd wat er met deze gebouwen gaat gebeuren na de Spelen. Gesprekken met mensen van het Organisatiecomité brengen weinig helderheid. Ze denken er over na. Geen concrete plannen. Ik vrees dat het gaat zoals het vaak gaat. Leegstand, witte olifanten en zo. Dat ondanks de ambitieuze Agenda 2020 van het Internationaal Olympisch Comité, dat duurzaamheid juist tot een van de kernambities heeft gemaakt.

Ondanks de serene rust die Gangneung en PyeongChang met nog een jaar voorbereiding voor de boeg op dit moment uitstralen, blijft dit laatste toch wel een enorme uitdaging. Wellicht dat Nederland ooit nog eens een gooi kan doen naar de organisatie van de Spelen, dan met een goed doordacht accommodatiemodel waarbij duurzaamheid (hergebruik, herbestemming, herinrichting van ons land etc.) daadwerkelijk voorop staat.

Gerard Dielessen

Lees hier eerdere blogs van Gerard Dielessen. 

Blog

Weblog Gerard Dielessen: One Year to go: #PyeongChang2018

Foto 1 One Year to Go332
Deel dit via: